Nu există calorii „bune” sau „rele”, dar alimentele care le conțin sunt cele care vor face mereu diferența când vine vorba de sănătate.
În lumea de azi, oricine se gândește la siluetă și la sănătate știe că trebuie să-și numere caloriile, indiferent dacă acestea provind dintr-un sandviș, dintr-o felie de avocado sau dintr-o prăjitură.
O calorie este o unitate de energie pe care corpul o folosește pentru a supraviețui. În general, corpului nu prea îi pasă de unde provin acele calorii, pentru că folosește oricum energia stocată în ele. Cu toate acestea, unele alimente sau băuturi cu aceeași valoare calorică oferă nutrienți care ajută sistemul imunitar, echilibrează hormonii și chiar oferă senzația de sațietate mai mult timp, potrivit Cnet.
Dieteticianul Abby Langer spune că există o diferență majoră în modul în care corpul nostru digeră anumite tipuri de calorii, care sunt apoi folosite pentru energie sau stocate pentru mai târziu.
De ce nu este bine să ne numărăm caloriile
„Când vine vorba de calorii, trebuie să știm că fiecare este diferită, dar, de regulă, aș spune că organismul tinde să absoarbă caloriile dintr-o gogoașă mult mai ușor decât pe cele dintr-un avocado”, a spus Langer. Iar cu cât corpul nostru lucrează mai greu pentru a digera un aliment, cu atât își ia mai puține calorii din acesta.
Modul în care corpul metabolizează caloriile atât de diferit este doar unul dintre motivele pentru care Langer nu este adepta numărării caloriilor sau ținerii evidenței cantității de calorii din alimentele consumate.
În plus, spunea ea, aportul caloric recomandat zilnic este o țintă în mișcare, care se face în funcție de vârsta persoanei, de sex și de metabolismul (parțial genetic) al cuiva, și care ține cont de rata metabolică bazală, compoziția corporală (raportul grăsimi-mușchi) și cât de activă este acea persoană.
De ce corpul nostru digeră caloriile în mod diferit
Diferite alimente oferă diferite tipuri de energie (sau calorii) corpului. Fiecare aliment conține un profil unic de macronutrienți – carbohidrați, proteine și grăsimi – și micronutrienți – vitamine, minerale – de care organismul are nevoie în procente potrivite pentru a supraviețui.
Proteinele sunt digerate mai lent, grăsimile au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate
Medicul gastroenterolog Niket Sonpal susține că tractul digestiv și corpul nostru văd energia în termenii acelor macronutrienți. De exemplu, caloriile din carbohidrați sunt procesate rapid, proteinele sunt digerate mai lent, iar grăsimile au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Un exemplu ar fi cât de sătui ne simțim după un mic dejun cu ouă, șuncă și brânză, spre deosebire de unul cu cereale.
Dacă bolul cu cereale are doar 200 de calorii, iar ouăle cu brânză au mult mai multe, am putea presupune că cerealele sunt „mai sănătoase”. Dar corpul va arde carbohidrații din cereale mai repede decât proteinele și grăsimile din ouă, iar asta va face să apară senzația de foame mai devreme și nevoia de a mânca mai mult. Carbohidrații care conțin mai multe fibre, cum ar fi pâinea integrală sau orezul brun sau sălbatic, spre deosebire de pâinea albă și de orez, încetinesc și mai mult digestia și măresc sațietatea.
Numărarea caloriilor poate distrage atenția de la alte binefaceri pe care le putem obține din alimentație
Chiar și în cazul macronutrienților, există diferențe în modul în care afectează corpul mult timp după ce alimentele sunt digerate.
Cercetări ale Departamentului Agriculturii din SUA, făcute pe migdale, au arătat că obsesia de a analiza caloriile de pe o etichetă nutrițională este mai puțin importantă decât alegerea alimentelor care vă oferă și nutrienți și sațietate.
Numărarea caloriilor poate distrage atenția de la alte binefaceri pe care le putem obține din alimentație, potrivit lui Langer. Obsesia numărării caloriilor nu va aduce și o alimentație potrivită.
”Dacă te concentrezi doar pe numărarea caloriilor, și nu pe sursa acestor calorii și pe valoarea nutrițională pe care o pot oferi, riști să mănânci acele alimente care, la sfârșitul zilei, te vor lăsa înfometat, chiar și după ce ai atins numărul maxim de calorii”, avertizează medicul.