O singură banană pe zi este suficientă pentru asigurarea rezervelor de energie necesare. Acest fruct exotic energizează organismul. El are multiple efecte benefice asupra sănătății, potrivit The Healthy.
Deci, care este adevărul? Bananele atât de bogate în zahăr cum se spune?
Adevărul despre banane. Care este cantitatea totală de zahăr dintr-o banană
Adevărul despre banane. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), conținutul total de carbohidrați al unei banane de mărime medie este de aproximativ 27 de grame. O banană „de mărime medie” are în jur de 120 de grame. Aceste 27 de grame sunt descompuse în amidon, fibre și zahăr.
Cantitatea totală de zahăr dintr-o banană este de 14,4 grame. Ea este compusă, în principal, din trei tipuri de zahăr care includ zaharoză, glucoză și fructoză. Această cantitate totală de zahăr din banană reprezintă, de fapt, mai puțin de jumătate din zahărul dintr-un suc carbogazos, dar cu o precizare foarte importantă.
Amidonul și fibrele din banană sunt carbohidrați complecși. Prezența lor va încetini absorbția zaharurilor de către organism. Creând astfel o creștere mai puțin bruscă a zahărului din sânge.
Banana este bună pentru sănătatea intestinului?
Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă. Bacteriile intestinale au nevoie însă și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre.
În 2021, cercetătorii din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii mai vechi pentru a avea o mai bună înțelegere a modului în care intestinul ne afectează sănătatea generală.
„Microbiomul intestinal reprezintă bacteriile care trăiesc în intestine”, a declarat Dana Ellis Hunnes, dietetician la UCLA Medical Center.
”Cu cât există o mai mare diversitate în intestinul nostru, cu atât microbiomul intestinal este mai sănătos”, adaugă ea, susținând că bananele sunt o sursă excelentă prebiotică.
Bananele foarte coapte au cel mai mare conținut de zahăr
Acesta este motivul pentru care bananele se clasează în intervalul scăzut pe scara indicelui glicemic pe blogul de sănătate publică al Universității Harvard. Indicele glicemic este o scară utilizată pentru a nota cât de repede un anumit aliment poate determina o creștere a nivelului global de glucoză din sânge.
Conținutul total de zahăr este schimbarea care are loc pe măsură ce bananele se coc. Bananele ajunse la maturitate vor avea un conținut mai mare de amidon, care se va transforma, treptat, în zahăr pe măsură ce fructul continuă să se coacă.
Din acest motiv, cele mai coapte banane vor avea și cel mai mare conținut de zahăr.
Bananele sunt o gustare mult mai sănătoasă
Conținutul mai mare de carbohidrați și zahăr al bananei ar putea sugera că acest fruct va pierde vitamine și minerale suplimentare care pot juca un rol important în orice dietă echilibrată. Meghen Bishop, nutriționist din San Diego, spune că bananele sunt „o gustare fibroasă, care este mult mai sănătoasă decât consumul pâinii sau al cipsurilor”.
Un studiu pilot, publicat în 2014, a demonstrat că „o banană pe zi este inofensivă atât pentru diabetici, cât și pentru cei cu colesterol.”
În general, consumul de banane pentru diabetici „nu trebuie limitat, dar poate depinde de aportul suplimentar al unei mese”. Dacă sunteți diabetic, este recomandat să consultați medicul în privința consumului de banane.