Adevărul despre banane
Adevărul despre banane! Bananele sunt moi, gustoase și pot fi combinate cu ușurință într-o varietate de rețete delicioase, fie că este vorba de un smoothie cu unt de arahide sau lângă o farfurie cu clătite. Consumul de banane aduce multiple beneficii pentru sănătate, fiind o sursă ideală de nutrienți, cum ar fi potasiu, vitamina B6 și vitamina C și antioxidanți, arată Sportskeeda.
Conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului
Bananele sunt considerate pe bună dreptate un aliment-minune, fiind un fruct hrănitor, delicios și mai ales accesibil.
„Bananele sunt foarte bogate în potasiu, unul dintre electroliții esențiali pentru funcțiile corpului, cum ar fi echilibrul pH-ului, echilibrul apei în corp, tensiunea arterială, digestia și chiar contracția musculară”, spune dieteticianul Jannifer Maeng.
Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului și, de asemenea, sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea noastră de a absorbi nutrient. Nu în ultimul rând, sunt o sursă foarte bună de vitamine, B6 şi C.
Bananele ajută la cura de slăbire
Persoanele care încearcă să slăbească evită adesea să mănânce banane, din cauza conținutului ridicat de zahăr, 90% fiind carbohidrați. Dar, mâncate cu moderație, pot ajuta atunci când suntem la cură de slăbire.
Iată principalele motive pentru care consumul de banane ajută la pierderea în greutate:
Bogate în nutrienți, necesari organismului când suntem la regim la slăbire
Deși banana este un fruct bogat în calorii și foarte dulce, conține din belșug nutrienți precum potasiu, vitamina C, magneziu, cupru, mangan, vitamina BG și câțiva antioxidanți. Deși este 90% carbohidrați, zaharurile din bananele coapte sunt zaharoză, glucoză și fructoză, benefice pentru sănătate. Compușii responsabili pentru energie, cum ar fi dopamina și catechina, se găsesc, de asemenea, în banane, care nu conțin niciun fel de grăsimi sau proteine rele.
Sursă bună de fibre, dar sărace în grăsimi
Consumul de banane este bun pentru pierderea în greutate, deoarece oferă toți nutrienții esențiali organismului. Și, deși este plină de fibre și mulți alți nutrienți, banana are o cantitate aproape neglijabilă de grăsimi. Asta înseamnă că, dacă ești la regim de slăbire, te poate menține sătul mai mult timp, tăind foamea și împiedicându-te să consumi multe calorii inutile. Poate păcăli creierul să-și împlinească poftele care apar de obicei atunci când masa are un deficit de calorii.
Cu cât sunt mai verzi, cu atât mai bine
Deși bananele coapte sunt bogate în zahăr, cele verzi, necoapte, conțin amidon rezistent. Acesta încetinește absorbția zahărului din alimente și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Un studiu efectuat pe oameni cu risc ereditar ridicat de a dezvolta diferite tipuri de cancer a arătat un efect preventiv major al amidonului rezistent, care se găsește într-o serie de alimente precum ovăz și banane verzi.
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea carbohidraților, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase.