Adevărul despre banane. Nu mai faceți niciodată asta! Un mic dejun sănătos este adesea, cheia unei zile încărcate, oferind organismului vitamine, minerale și fibre, toate atât de necesare.
În plus, un mic dejun echilibrat ajută la prevenirea fluctuațiilor mari ale zahărului din sânge. De asemenea, oferă glucoza necesară creierului, ajutându-ne să ne concentrăm mai bine. Dacă vreți să țineți sub control greutatea și să reduceți riscul de diabet de tip 2 și bolile de inimă, nu săriți peste micul dejun!
De ce să mănânci banane? Banana este o adevărată minune nutrițională, dar ar trebui asociată cu alte alimente
Cercetările spun că banana este o adevărată minune nutrițională. Bananele conțin antioxidanți care pot stimula imunitatea și pot reduce riscul de boli cronice, potrivit cercetărilor publicate în ”Food Chemistry”. Bananele conțin, de asemenea, fibre care încetinesc digestia, conform Jurnalului American de Nutriție Clinică.
Un nou studiu arată un alt beneficiu al bananelor: o sănătate intestinală excelentă. Cu toate acestea, deși o banană este bogată în nutrienți, ar trebui asociată cu alte alimente pentru a evita o scădere a zahărului din sânge în prima parte a dimineții.
Asociați bananele cu proteine și grăsimi
O banană poate fi un mic dejun rapid dacă vă grăbiți să ajungeți la muncă, dar ca să nu simțiți că vă e foame o oră mai târziu, va trebui să combinați banana cu proteine sau grăsimi, potrivit Healthline. De exemplu, puteți tăia banana, combinând-o cu iaurt sau unt de arahide. Va adăuga dulceață unui shake de proteine și puteți adăuga câteva verdețuri, cum ar fi spanac, pentru a completa profilul nutrițional. Fulgii de ovaz neîndulciți sunt un mic dejun grozav, dar sunt mai gustoși amestecându-i cu o banană, nuci și semințe.
Bananele sunt o sursă bună de potasiu, electrolit-cheie care ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism
O banană medie are 105 de calorii, 27 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre și 14 grame de zaharuri naturale. Bananele sunt o sursă bună de potasiu, un electrolit cheie care ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism. Potasiul ajută, de asemenea, mușchii să se contracte.
O banană oferă și o cantitate importantă de vitamina C pentru a vă susține sistemul imunitar și pentru a proteja celulele de radicalii liberi. Bananele au compuși fenolici, amine biogene și fitosteroli, pentru a menține corpul sănătos. Substanțele fenolice din banane, inclusiv flavonoidele și antocianinele, pot acționa ca antioxidanți. De asemenea, pot proteja împotriva mutațiilor ADN și chiar inhibă creșterea celulelor canceroase. Fitosterolii din coaja și pulpa bananei pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL.
Bananele ca hrană pentru creier
Hrănirea microbiomului intestinal poate promova, de asemenea, o sănătate mintală mai bună. Cercetările publicate în revista ”Clinics and Practice” sugerează că inflamația poate juca un rol în această relație. Studiul leagă inflamația legată de disbioză cu boli mintale precum anxietatea și depresia.
Deci, menținerea unui microbiom echilibrat în intestin ar putea promova sănătatea mintală și bunăstarea generală. Se spune că bananele pot ajuta și la reducerea balonării. Prin atenuarea inflamației, fibrele solubile, prebiotice, ale fructelor, pot ajuta la ameliorarea constipației, considerată responsabilă de balonare. Nivelurile ridicate de potasiu ale bananei ajută rinichii să elimine excesul de apă și sare din organism, încurajând un efect diuretic care reduce retenția de apă și balonarea.
Pot regla temperatura corporală
Unii consideră bananele ”fructe răcoritoare”, datorită efectului lor de reducere a temperaturii corporale ridicate. În Tailanda, femeile însărcinate consumă frecvent banane în ultimul trimestru de sarcină, pentru a se asigura că bebelușul se naște cu o temperatură optimă a corpului.