Adevărul despre bananele roșii. Beneficiile nebănuite aduse de acest tip de banane

banane

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre banane. Dacă nu știați, în lume există peste 1.000 de soiuri de banane, inclusiv banane roșii, cu piele roșiatică-violet, cu gust dulce, bogate în vitamine, minerale și compuși de protecție.

Deși bananele roșii au multe beneficii similare ca și bananele galbene mai obișnuite, conțin mai multe substanțe de protecție celulară, ceea ce le oferă un ușor avantaj nutrițional.

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale bananelor roșii, conform Health.com.

Pot aduce beneficii sănătății inimii

Sistemul cardiovascular se bazează pe un aport constant de nutrienți pentru a funcționa optim. Vitaminele și mineralele din bananele roșii, cum ar fi potasiul și magneziul, sunt esențiale pentru sănătatea inimii, deoarece ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Potasiul și magneziul relaxează vasele de sânge și cresc excreția urinară de sodiu, ceea ce ajută corpul să mențină o tensiune arterială sănătoasă.

Lipsa potasiului și a magneziului poate duce la creșterea tensiunii arteriale sau la hipertensiune arterială, un factor de risc semnificativ pentru boli de inimă. Consumul mai multor alimente bogate în potasiu și magneziu, cum ar fi bananele roșii, poate reduce riscul de a dezvolta hipertensiune arterială și este o modalitate eficientă de a reduce nivelul tensiunii arteriale.

Alte cercetări au descoperit că fiecare creștere zilnică de 0,6 grame (g) a aportului de potasiu poate reduce tensiunea arterială sistolică cu 1,0 milimetri de mercur (mmHg) și tensiunea arterială diastolică cu 0,52 mmHg.

Consumul zilnic a două banane roșii de mărime medie asigură 14% și 18% din necesarul zilnic de magneziu și, respectiv, potasiu. Prin urmare, bananele roșii sunt o modalitate delicioasă și eficientă de a susține sănătatea inimii.

Bogate în carotenoide

Toate bananele oferă o sursă bună de vitamina C și flavonoide, dar bananele roșii conțin mai mulți anumiți antioxidanți decât bananele galbene. De exemplu, bananele roșii sunt mult mai concentrate în carotenoizi, pigmenți vegetali care au efecte antioxidante puternice asupra organismului.

Antioxidanții susțin și protejează sănătatea generală prin neutralizarea moleculelor reactive, numite radicali liberi, care pot provoca daune celulare atunci când nivelurile devin prea mari în organism.

Carotenoizii, ca și beta-carotenul, sunt concentrați în alimente de culoare portocalie, galbenă și roșie.

Un studiu care a comparat nivelurile de carotenoide ale bananelor galbene și roșii a constatat că bananele roșii aveau niveluri mai mari de carotenoizi totali, inclusiv beta-caroten și luteină, decât bananele galbene.

Carotenoizii au proprietăți puternice de protecție celulară și antiinflamatoare, iar creșterea aportului de alimente bogate în carotenoizi poate susține sănătatea generală și poate reduce riscul de apariție a mai multor afecțiuni. De exemplu, niveluri mai mari de carotenoide în sânge sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer de sân, precum și cu decesul cauzat de cancer.

De asemenea, s-a demonstrat că persoanele cu niveluri mai mari de carotenoide din sânge prezintă un risc mai scăzut de a face boli de inimă și de a se confrunta cu evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral.

Pot susține sănătatea ochilor

Beta-carotenul și luteina pot ajuta la susținerea sănătății ochilor prin protejarea împotriva stresului oxidativ, termenul medical pentru un dezechilibru între antioxidanți și radicalii liberi și leziunile oculare legate de inflamație.

Dietele bogate în pigmenți carotenoizi sunt asociate cu un risc redus de afecțiuni precum degenerescența maculară legată de vârstă, cea mai frecventă cauză a orbirii ireversibile la persoanele în vârstă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Consumul de alimente bogate în carotenoizi, cum ar fi bananele roșii, poate crește nivelul de carotenoizi din sânge și poate reduce riscul de degenerescență maculară.

Sprijină un sistem digestiv sănătos

Bananele, inclusiv bananele roșii, sunt o sursă de fibre – un nutrient care susține sănătatea digestivă.

Fibrele promovează mișcările intestinale regulate și previn constipația, menținând scaunul moale și ușor de eliminat. De asemenea, încurajează creșterea bacteriilor benefice în intestin, menținând un microbiom echilibrat și sănătos.

Bananele necoapte sunt bogate într-un tip special de fibre numite amidon rezistent, care trece prin tractul digestiv nedigerat și apoi hrănește bacteriile din intestinul gros. Aceste bacterii descompun amidonul rezistent, care eliberează compuși organici numiți acizi grași cu lanț scurt (SCFA).

Cu toate acestea, conținutul de amidon rezistent al bananelor scade în timpul procesului de coacere. Așadar, dacă doriți să beneficiați de beneficiile amidonului rezistent, va trebui să alegeți bananele roșii necoapte, care sunt mai bogate în amidon și mai puțin dulci.

Bananele roșii sunt deosebit de bogate în B6, mangan și vitamina C

Bananele roșii au un profil nutrițional similar cu cele galbene și sunt bogate în potasiu, B6, fibre și alți nutrienți importanți.

O banană de mărime medie de 118 grame conține:

Calorii: 105
Carbohidrați: 26,9 grame (g)
Proteine: 1,29 g
Grăsimi: <1 g
Fibre: 3,07 g
Vitamina B6: 0,433 miligrame (mg) sau 25% din valoarea zilnică (DV)
Mangan: 0,319 mg sau 14% din DV
Vitamina C: 10,3 mg sau 11% din DV
Cupru: 0,092 mg sau 10% din DV
Potasiu: 422 mg sau 9% din DV