O persoană din Germania care a lucrat timp de 40 de ani și a plătit contribuții la asigurările sociale primește o pensie de doar 1.370 de euro pe lună. Datele au fost publicate recent de Ministerul Muncii, iar politicienii din partidul Die Linke au subliniat că suma este „scandalos de mică”.
Mai rău, pensionarii din statele federale din Est primesc și mai puțin, conform informațiilor publicate de Die Welt.
Persoanele cu experiență îndelungată în muncă primesc pensii mici
Persoanele „cu experiență îndelungată în muncă” vor primi o pensie medie de 1.370 de euro/lună. Totuși, diferențele dintre pensiile din estul și vestul Germaniei sunt încă semnificative. Astfel, angajații cu vechime în muncă au primit în medie 1.423 de euro în Vest și doar 1.255 de euro în noile state federale la sfârșitul anului 2021.
Sören Pellmann, deputat în Bundestag reprezentând Die Linke, a declarat că suma de 1.370 de euro după 40 de ani de muncă este cu siguranță insuficientă.
„Este o sumă revoltător de mică”, a declarat Sören Pellmann.
Potrivit formațiunii Die Linke, actualul sistem de pensii din Germania este viciat și necesită o reformă profundă. Totodată, deputatul a subliniat că diferența de pensii între statele federale din est și vest este „îngrozitoare”.
Datele publicate de Ministerul Federal al Muncii arată că pensiile asiguraților pe termen lung au fost cele mai mari în Saarland, în medie de 1.488 euro. Acestea sunt urmate de Renania de Nord-Westfalia (1.482 euro) și Hamburg (1.458 euro). Cele mai mici pensii au fost în Turingia (1.226 euro pe lună), Saxonia-Anhalt (1.237 euro) și Saxonia (1.242 euro).
Urmează un nou val de scumpiri în Germania
În altă ordine de idei, prețul benzinei și motorinei a crescut puternic în Germania în această lună. În august 2023, prețurile la pompă au crescut mai mult ca niciodată în Germania. În prezent, prețul mediu al unui litru de motorină este 1,785 euro, fiind cel mai mare preț înregistrat din februarie 2023 până acum, iar prețul mediu pentru un litru de benzină este 1,868 euro, fiind cu aproximativ șapte cenți mai scump decât luna trecută.
Din nefericire, pentru câteva luni, cetățenii români care locuiesc în Germania vor scoate mai mulți bani din portofel. Guvernul de la Berlin intenționează să majoreze taxa pe CO2 pe combustibilii fosili de la 30 de euro la 40 de euro euro pe tonă în ianuarie 2024, ajungând la 50 de euro pe tonă în ianuarie 2025, din dorința de a încuraja oamenii care au mașini pe benzină și motorină să treacă la alternative ecologice, cum ar fi mașinile electrice.