Simona Bucura-Oprescu a afirmat că, începând cu 1 ianuarie 2024, vor exista cheltuieli pentru pensii în valoare de 125,9 miliarde, iar ulterior, acestea vor crește la 135,9 miliarde. A adăugat că această creștere suplimentară va fi de 10 miliarde în luna septembrie.
Simona Bucura-Oprescu a anunțat cu cât va crește fondul de pensii
Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că se preconizează că, începând cu 1 ianuarie 2024, vor exista cheltuieli în valoare de 125,9 miliarde. Asta, după aprobarea bugetului ministerului pe care îl conduce și a bugetului Casei Naționale de Pensii Publice de către comisiile parlamentare de buget-finanțe. Ulterior, acestea vor crește la 135,9 miliarde, reflectând o majorare suplimentară în septembrie de 10 miliarde, echivalentul a 2,5 miliarde lunar.
„Nu, nu se bazează exclusiv pe acea subvenţie, fiindcă dacă veţi calcula impactul legat de majorare şi indexare, veţi vedea că acesta este mai mare. Dar, până la complementaritatea sumei vom avea avea subvenţie”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, marţi la Parlament, întrebată dacă din acea subvenţie de 25 miliarde, în urma dezbaterii din comisii, va fi achitată indexarea cu 13,8% şi recalcularea, mai precis dacă majorările de anul viitor se bazează exclusiv pe acea subvenţie.
Din septembrie, fondul crește cu 10 miliarde
Chestionată cu privire la interpretarea termenului mai mare. Ar include atât indexarea, cât și recalcularea. Ministra Muncii a spus că în momentul de faţă există o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde anual.”
„Vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde, iar după acea de 135,9 miliarde, ceea ce înseamnă creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde, adică 2,5 miliarde pe lună. În total este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a completat Bucura-Oprescu.
Întrebată în continuare dacă există resurse bugetare și pentru anul 2025, ministra Muncii a spus că este foarte important ca românii să știe că astăzi se discută despre bugetul anului 2024. Având în vedere că se estima necesarul de 1,8% din PIB. Simona Bucura-Oprescu a subliniat că Legea 360/2023, care guvernează în prezent sistemul public de pensii, este considerată o lege sustenabilă. Ea a adăugat că prioritățile Guvernului sunt deosebit de importante. Și că obiectivul este de a aloca resursele necesare pentru asigurarea unor pensii decente și corecte pentru românii care au muncit.
Vorbind despre bugetul de stat, Bucura-Oprescu a invitat la examinarea bugetului. Ea a indicat că în anul 2024 sunt prevăzuți bani pentru o majorare a pensiilor cu 13,8% începând din ianuarie. Precum și pentru recalcularea acestora și punerea în plată începând cu 1 septembrie. Bucura-Oprescu a subliniat că nu este vorba de o creștere medie. Ci de o creștere pentru fiecare pensie în parte pentru anul 2024.
Altfel, pensia medie lunară, calculată prin agregarea sumelor pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari plătite de casele de pensii, a atins în trimestrul III din 2023 suma de 2.117 de lei. Ea a înregistrat o creștere de 0,4% în comparație cu trimestrul anterior. Aceste valori au fost publicate de INS în ziua de marți.
Conform datelor INS, în trimestrul III din 2023, pensionarii de asigurări sociale reprezintă majoritatea (99,98%) în totalul pensionarilor. Pensionarii de asigurări sociale de stat constituie 92,4% din totalul acestora.