Liderul sindical Lulu Păuna a vorbit despre deciziile emise de către Casa de Pensii Gorj, cu privire la pensiile minerilor și energeticienilor. Potrivit acestuia, acestea sunt calculate în baza Legii nr. 74, nu a Legii nr. 197.
Lulu Păuna a explicat că vârsta de pensionare se reduce cu 13 ani conform Legii nr. 197, însă pensiile sunt calculate pe baza Legii nr. 74.
Lulu Păuna îi sfătuiește pe mineri și energeticieni să depună plângere penală
Întrucât cererile de recalculare a pensiilor nu sunt soluționate, liderul sindical i-a sfătuit pe colegii săi să depună plângere penală. Acesta a dezvăluit pentru Radio Infinit că ar exista 20 de plângeri pe numele șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu precum și al directoarei Casei de Pensii Gorj, Vasiliana Dafinescu.
Lulu Păuna a vorbit, de asemenea, despre viitoare filială a lignitului. Liderul sindical apreciază că într-un final, activitatea actuală de minerit și energie va ajunge la Minprest.
Nereguli privind adeverințele de vechime emise de CE Oltenia
S-a constatat că sunt foarte multe probleme cu adeverințele de vechime emise de Complexul Energetic Oltenia, într-o perioadă în care mii de salariați au cerut adeverințe în vederea pensionării și alte mii în vederea recalculării pensiilor.
Într-un astfel de dosar, în care un fost salariat cere recalcularea pensiei, Tribunalul Gorj a constatat diferențe între adeverințe eliberate la date diferite.
“Revine cu adresă către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, pentru a se solicita să comunice ce meserie a avut reclamantul în perioada 23.04.1990-01.04.2011, având în vedere că în adeverința nr. 12353/11.08.2022 se menționează că a avut meseria de electrician, iar în sentința civilă nr. ###/2020 a Tribunalului Vâlcea se menționează că în perioada 01.04.1991-01.04.2001 ar fi deţinut funcţia de pompier”, arată un document al Tribunalului Gorj.
Salariații de la Resurse Umane sunt sufocați de cereri de câteva luni încoace, fiind complicat acolo unde arhivele nu au fost bine ținute.
Într-un comunicat al CEO Oltenia, dat publicității în luna mai, CEO preciza că societatea a primit un număr foarte mare de solicitări pentru eliberarea de adeverințe care atestă desfășurarea în condiții speciale de muncă.
„Având în vedere numărul mare de solicitări privind eliberarea de adeverinţe care atestă desfăşurarea activităţii în condiţii speciale de muncă conform Legii nr.197/2021, în scopul eficientizării acestei activităţi, prin Hotărârea Directoratului din data de 11.05.2023 au fost aprobate următoarele măsuri:
– definirea activităţilor prevăzute la art. 30 alin. (1), i), din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
– modelul simplificat de adeverinţă;
– suplimentarea numărului de salariaţi cu sarcini privind eliberarea adeverințelor.
Cererile privind eliberarea acestui tip de adeverință se vor depune la sediul subunităților la care salariatul îşi desfășoară activitatea sau fostul salariat a avut ultimul loc de muncă”.