România alocă un PIB mai mic pentru pensii față de media UE
Datele publicate marți de Eurostat arată că în anul 2021, aproximativ 1.882 miliarde de euro au fost alocate pentru plățile de pensii în statele membre ale Uniunii Europene. Această sumă reprezintă aproximativ 12,9% din Produsul Intern Brut al UE.
Distribuția cheltuielilor cu pensiile în raport cu PIB-ul variază considerabil între statele membre, ajungând de la 16,4% din PIB în Grecia până la 4,5% din PIB în Irlanda.
În comparație cu media Uniunii Europene, România se situează sub acest nivel, având în vedere că în anul 2021, cheltuielile cu pensiile au reprezentat 8,8% din PIB-ul său.
În ciuda creșterii totale a cheltuielilor cu pensiile în Uniunea Europeană cu 2,8% în 2021 față de 2020, ponderea acestor cheltuieli în PIB a înregistrat o scădere de 0,7 puncte procentuale de la un an la altul. Astfel, aceasta a coborât de la 13,6% din PIB în 2020 la 12,9% din PIB în 2021.
27,2% din populația UE beneficia de cel puțin o pensie
În anul 2021, aproximativ 27,2% din populația Uniunii Europene beneficia de cel puțin o pensie.
În Uniunea Europeană, cea mai mare categorie de pensii este reprezentată de pensiile pentru limita de vârstă. Acestea reprezintă 79,9% din totalul cheltuielilor cu pensiile. Ele sunt oferite pentru 80,3% din numărul total de beneficiari.
Pe locul al doilea se află pensiile de urmaș, care reprezintă a doua cea mai mare categorie. Acestea reprezintă 2% din totalul cheltuielilor cu pensiile. În plus, sunt oferite pentru 21,3% din numărul total de beneficiari.
Pensiile de invaliditate ocupă un procent de 7,9% din cheltuieli. Ele sunt oferite pentru 12,2% din numărul total de beneficiari.
În statele membre ale UE, cea mai ridicată proporție din populație care beneficiază de cel puțin o pensie a fost înregistrată în Slovacia, cu 33,2%.
În același timp, în Cipru a fost înregistrată cea mai scăzută proporție. În această țară, doar 19 procente dintre oameni primesc cel puțin o pensie.