Adevărul despre Bătălia de la Nassiriya. Batalionul condus de Nicolae Ciucă și-a îndeplinit misiunile fără abateri de la ordine

Nicolae Ciucă

SURSA FOTO: captură Facebook, Nicolae Ciucă

Un reportaj captivant aruncă lumină asupra Bătăliei de la Nassiriya, dezvăluind curajul și disciplina militarilor români. Aceștia au acționat cu determinare, respectând ordinele lui Nicolae Ciucă în confruntarea cu inamicul.

Reportaj revelator despre Bătălia de la Nassiriya

Un nou reportaj Newsweek analizează evenimentele din bătălia de la Nassiriya, relatând experiențele soldaților români care au luptat în conflictul din 2004. Acest material dezvăluie perspectivele celor care au fost direct implicați în confruntarea cu inamicul.

Mărturiile prezentate contrazic afirmațiile unui reportaj anterior realizat de Recorder, care a abordat activitatea Batalionului 26 Infanterie, cunoscut sub numele de „Scorpionii Roșii.” Conform informațiilor oferite de Newsweek, batalionul, condus de Nicolae Ciucă, a acționat întotdeauna conform ordinelor primite. Aceștia aveau o zonă de responsabilitate bine definită și și-au îndeplinit misiunile fără abateri.

În perioada 14-15 mai 2004, Nicolae Ciucă și soldații săi au fost prinși într-o ambuscadă, sub focul inamic. Sub conducerea sa, aceștia au ripostat, demonstrând curaj în fața unei situații critice, în care viețile lor erau în pericol.

Soldații care au trăit acea ambuscadă au lăudat abilitățile de conducere ale lui Nicolae Ciucă. De asemenea, niciun militar român nu a fost pierdut în acea bătălie sub comanda sa.

Oficialii coaliției internaționale din Irak de atunci au recunoscut contribuția Batalionului 26 și au apreciat profesionalismul soldaților români.

Nicolae Ciucă a declarat că a fost o confruntare importantă între trupele coaliției și milițiile irakiene

Nicolae Ciucă a spus că bătălia de la Nasiriyah, din primăvara anului 2003, a fost o confruntare importantă între trupele coaliției și milițiile irakiene. El a explicat că, la trei luni după sosirea forțelor române în Irak, conflictul a luat o turnură odată cu intervenția milițiilor conduse de clericul șiit Muqtada al-Sadr.

Militarii români, care făceau parte din Brigada Multinațională Italiană, îndeplineau misiuni de stabilitate și sprijin pentru populație.

„Bătălia de la Nasiriyah, din primăvara anului 2003, a fost una dintre încleștările însemnate dintre militarii coaliției și milițiile irakiene. După trei luni de la sosirea noastră în Irak, conflictul a luat o nouă turnură odată cu implicarea milițiilor militanților religioși conduse de clericul șiit Muqtada al-Sadr. În zona de responsabilitate, în compunerea Brigăzii Multinaționale Italiene, militarii români executau misiuni de stabilitate și sprijin pentru populație.

Patrulam, monitorizam și interveneam dacă, în zona noastră de responsabilitate, localitățile erau puse în pericol. Spre deosebire de incidentele sporadice de până atunci, acțiunile adepților lui Muqtada al-Sadr au dus la apariția unor amenințări permanente”, susține liderul PNL.

Nicolae Ciucă a spus că podurile de pe Eufrat erau aglomerate, cu grupuri mari de refugiați din zonele de conflict, precum Bagdad și Mosul. Aceste puncte de trecere erau esențiale pentru forțele române.

El a explicat că au primit ordin să stabilească puncte de verificare pe un pod și s-au deplasat din tabăra White Horse, din apropierea aeroportului Tallil.

„Podurile de pe Eufrat erau intens circulate. Grupuri întregi de refugiați veneau din zone de conflict intens, cum erau Bagdad, Fallujah, Tikrit sau Mosul. Aceste puncte de trecere erau importante și pentru noi, căci erau zonele tactice cele mai importante.

Tocmai pentru instalarea unor puncte de verificare și control pe unul dintre podurile de pe Eufrat am primit ordinul de a interveni, deplasându-ne din tabăra de dislocare White Horse (Calul alb) apropiată de aeroportul Tallil din sudul localității Nasiriyah”, a mai adăugat acesta.