Adevărul despre băuturile carbogazoase dietetice! Nimeni nu știa asta până acum! Pericolul este uriaș

O raită în zona de băuturi a oricărui hypermarket dezvăluie ingeniozitatea incredibilă a oamenilor de știință în căutarea aromelor dulci. Dacă majoritatea băuturilor conține zahăr, băuturile carbogazoase dietetice sunt făcute cu îndulcitori artificiali sau naturali cu conținut scăzut de calorii.

Aproape fără excepție, majoritatea conțin sirop de porumb bogat în fructoză, potrivit site-ului Inverse.

Pe o piață care abundă în etichete alimentare care mai de care mai înșelătoare, susținând că anumite produse de pe raft sunt dietetice, fără zahăr sau „fără îndulcitori artificiali”, poate fi o adevărată problemă să alegem ceea ce e mai bun pentru organism. Un chimist american încearcă să facă lumină în acest peisaj care poate să ne inducă în eroare când vine vorba de băuturi.

Acesta spune că, în primul rând, trebuie să știm că anumite arome sunt dulci când diferite molecule se leagă de papilele gustative. Moleculele cu gust dulce se leagă de proteine ​​specifice de pe celulele receptorilor de gust numite proteine ​​G. Iar când o moleculă se leagă aceste proteine ​​G, declanșează automat o serie de semnale care sunt apoi trimise creierului, care interpretează senzația de dulce.

Siropul de porumb, nici natural, nici sănătos

În ultimul timp, pe etichete regăsim din ce în ce mai des termenul de „sirop de porumb” ca alternativă la zahăr. Siropul de porumb bogat în fructoză este un aliment de bază al alimentelor din SUA, fabricat în principal din porumb modificat genetic.

Siropul de porumb nu este nici pe departe natural și cu siguranță nici sănătos. Dacă nu știați, aflați acum că acesta conține mai multă fructoză decât zahărul de masă, ceea ce reprezintă o diferență periculoasă, avertizează chimistul.

Acest amestec este dulce și ieftin de produs, dar are un conținut ridicat de calorii. Ca și în cazul altor zaharuri naturale, siropul de porumb, consumat în cantități mari, este nociv pentru sănătate. Și, din moment ce majoritatea alimentelor și băuturilor procesate conțin acest sirop, dacă sunteți la dietă e bine să citiți și mai atent etichetele produselor pe care le consumați.

Ce sunt îndulcitorii naturali fără zahăr

A doua categorie de îndulcitori ar putea fi definită ca îndulcitori naturali fără zahăr. Aceștia sunt aditivi alimentari precum stevia și fructele călugărului, precum și alcoolii naturali de zahăr. Aceste molecule nu sunt zaharuri, dar se pot lega totuși de receptorii dulci și, prin urmare, au un gust dulce.

Stevia este o moleculă care provine din frunzele plantei Stevia redaudiana. Conține molecule „dulci” care sunt mult mai mari decât majoritatea zaharurilor și au trei molecule de glucoză atașate. Aceste molecule sunt de 30 până la 150 de ori mai dulci decât glucoza în sine. Moleculele dulci din fructele călugărului sunt similare cu stevia și de 250 de ori mai dulci decât glucoza.

Corpului uman îi este foarte greu să descompună atât stevia, cât și fructele călugărului. Deci, deși ambele sunt foarte dulci, nu obțineți calorii din consumul lor.

Alcoolii de zahăr sunt formați din lanțuri de atomi de carbon în loc de cercuri, ca zaharurile normale. Deși sunt formați din aceiași atomi ca și zaharurile, alcoolii de zahăr nu sunt absorbiți bine de organism, așa că sunt considerați îndulcitori cu conținut scăzut de calorii.

Cât de buni sunt îndulcitorii artificiali

A treia modalitate de a face ceva dulce este să adăugați îndulcitori artificiali. Aceste substanțe chimice sunt produse în laboratoare și nu se găsesc în natură. Cei mai cunoscuți sunt zaharina, aspartamul și sucraloza.

Sunt mult mai dulci decât zahărul. Zaharina, de exemplu, este și de 200 până la 700 de ori mai dulce decât zahărul, dar toți acești îndulcitori sunt greu de descompus pentru organism.