Dieta din SUA este bogată în zaharuri adăugate, așa că alegerea unei băuturi dietetice poate fi o modalitate ușoară de a reduce consumul, potrivit Health.com.
Din păcate, băuturile dietetice nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Studiile arată că un consum regulat de sucuri dietetice poate crește riscul de diabet și al altor afecțiuni de sănătate.
Băuturi carbogazoase dietetice sau obișnuite?
Varianta dietetică are ingrediente similare cu cea obișnuită, dar zahărul este schimbat cu un înlocuitor de zahăr. Drept urmare, băutura carbogazoasă dietetică nu are calorii sau zaharuri adăugate.
Cel mai obișnuit înlocuitor al zahărului este aspartamul, dar băutura poate conține, de asemenea, acesulfam de potasiu, sucraloză și zaharină. Aceștia sunt îndulcitori aprobați de FDA.
În afară de îndulcitori, ingredientele din cele două tipuri de băuturi carbogazoase sunt de obicei aceleași. Conțin aceleași arome și aditivi artificiali. Băutura carbogazoasă dietetică nu conține calorii, deoarece zahărul este principala sursă de calorii din varianta obișnuită.
Beneficiile potențiale ale variantei dietetice
În medie, oamenii din SUA consumă o cantitate de zaharuri adăugate care depășește recomandarea Ghidurilor dietetice, de mai puțin de 10% din aportul total de calorii zilnic. Băuturile carbogazoase sunt o sursă majoră de zahăr adăugat.
Consumul excesiv de zaharuri adăugate este legat de probleme de sănătate precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și cariile dentare.
Înlocuirea băuturilor bogate în zahăr, cu apă, poate aduce un mare beneficiu sănătății. Cu toate acestea, cercetările arată că înlocuirea băuturilor carbogazoase obișnuite cu cele dietetice poate dezvolta aceste probleme de sănătate.
Riscurile băuturilor carbogazoase dietetice
Deși pot ajuta la reducerea aportului de zahăr și de calorii, pot avea unele riscuri pentru sănătate.
Carii dentare
Băutura dietetică este acidă, iar consumul regulat poate duce la eroziunea dentară. Studiile arată că persoanele care beau sucuri dietetice tind să aibă rate mai mari de carii dentare, decât cei care beau mai ales apă.
Consumul frecvent de băuturi carbogazoase este unul dintre principalii factori de risc pentru cariile dentare, conform Asociației Stomatologice Americane.
Risc de diabet
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu un risc mai mare de diabet, motiv pentru care unii oameni aleg băuturi fără zahăr, cum ar fi sucurile dietetice/ Cu toate acestea, cercetările arată că sucurile dietetice pot crește și riscul de diabet.
Cercetările sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea avea un impact asupra riscului apariției diabetului. Aspartamul ar putea crește rezistența la insulină prin afectarea unui receptor cerebral legat de sensibilitatea la insulină. De asemenea, poate crește cortizolul (un hormon de stres), care poate perturba bacteriile intestinale și poate provoca stres oxidativ.
Risc de boli renale
Băuturile dietetice pot crește riscul de boli renal. Un studiu a constatat că, cu cât bei mai mult băuturi carbogazoase, cu atât este mai mare riscul de apariție a bolilor de rinichi
Cercetările sugerează că acest lucru poate fi legat de conținutul de fosfor. Fosforul este folosit pentru a adăuga culoare și aromă băuturilor. Deși este un mineral important care ajută la construirea oaselor și a dinților, consumul în exces a fost asociat cu funcționarea problematică a rinichilor.
Persoanele cu insuficiență renală, cum ar fi cei cu boală renală cronică, trebuie să fie atenți la cantitatea de fosfor pe care o consumă.
Creșterea tensiunii arteriale
Mai multe studii au legat consumul de băuturi dietetice cu hipertensiunea arterială, deși motivul nu este clar. Un studiu a constatat că riscul de hipertensiune al participanților a crescut cu 9% pentru fiecare pahar de suc dietetic pe care l-au băut zilnic.
Cercetătorii nu au stabilit că băuturile dietetice duc, obligatoriu, la hipertensiune arterială.