Adevărul despre băuturile cu cofeină. Iubitorii cafelei vor fi încântați de rezultatele acestui ultim studiu! Un nou studiu a descoperit că dacă bei două sau trei căni de cafea pe zi, s-ar putea să te protejezi împotriva diabetului de tip 2, a bolilor coronariene și chiar a accidentului vascular cerebral.
Descoperirile recente publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism au afirmat că cei care beau cafea sau ceai verde/negru au o inimă mai sănătoasă decât cei care preferă să nu consume multe băuturi cu cofeină naturală, potrivit Shefinds.
Reduc șansele de apariție a bolilor de inimă și a diabetului cu 50%
Cel mai recent studiu spune că băuturile cu cofeină pot vor reduce șansele de apariție a bolilor de inimă și a diabetului cu 50%.
„Consumul de cofeină în doze diferite ar putea avea efecte diferite asupra sănătății”, a spus co-autorul principal al studiului, Chaofu Ke, profesor asociat la departamentul de epidemiologie și biostatistică de la Universitatea Soochow din China.
Persoanele care au fost studiate pentru acest lucru (cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani) nu aveau niciun istoric de boli cardiometabolice și au fost urmărite și 12 ani mai târziu.
Risc mai mic de boli cardiometabolice
Studiul a descoperit că cei care beau zilnic aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină aveau un risc mai mic de boli cardiometabolice.
Consumatorii de cafea au avut o reducere de 50% a bolilor metabolice, iar cei care au băut ceai sau și ceai și cafea au avut aproximativ 40% mai puține șanse de a fi expuși riscului.
Persoanele care au ajuns să aibă boli cardiometbolice au avut un risc mai mic de a dezvolta un alt tip de afecțiune dacă au băut zilnic cantități moderate de cafea.
„Aportul moderat de cofeină poate regla nivelul acestor metaboliți”, a spus Ke.
„Ne poate da o idee, dar nu putem trage nicio concluzie”, a spus Laffin, care nu a fost implicat în cercetare. „Moderația este, probabil, cel mai bun mod de a face asta. Dacă cineva bea câteva cești de cafea pe zi, acest lucru sugerează că doza ar putea să le asigure o protecție în fața unor afecțiuni”, adaugă el.
Prea multă cafea poate crește tensiunea arterială
El a avertizat, de asemenea, că „prea multe cești de cafea pot crește tensiunea arterială la cineva care are deja hipertensiune arterială”.
Cafeaua poate veni sub diferite forme. Unora le place neagră, alții o beau cu zahăr, frișcă sau cu îndulcitori artificiali.
Dr. Stephen Kopecky, cardiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a adăugat: „Mesajul pe care vreau să-l transmit este următorul: cofeina este bună, așa că să luăm mai mult din ea”.
De asemenea, este important de subliniat că studiul s-a concentrat doar pe persoanele care au băut în special ceai verde simplu sau ceai negru și cafea.
Laffin a adăugat: „Oamenii trebuie să fie atenți cu privire la ce altceva se află în cafeaua pe care o beau, în afară de cofeină”, a spus Laffin.
„Dacă mergi la cafeneaua preferată și obișnuiești să comanzi o cafea cu frișcă și sirop de zahăr, consumi foarte multe calorii, ceea ce poate contribui la apariția bolilor cardiometabolice”, subliniază el.