Adevărul despre băuturile dietetice. De-a lungul timpului, consumul de băuturi răcoritoare dietetice a crescut. De fapt, este atât de mare încât aceste produse sunt acum detectate în apele uzate.
Adevărul despre băuturile dietetice. Cât de periculoase pot fi
Adevărul despre băuturile dietetice. De-a lungul timpului, consumul de băuturi răcoritoare dietetice a crescut. De fapt, este atât de mare încât aceste produse sunt acum detectate în apele uzate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sfătuiește oamenii „să reducă aportul zilnic de zaharuri la mai puțin de 10% din aportul lor total de energie. O reducere suplimentară la mai puțin de 5% sau aproximativ 25 de grame (șase lingurițe) pe zi ar oferi beneficii suplimentare sănătății.”
Băuturile răcoritoare dietetice sunt concepute pentru a avea un gust similar cu al celor obișnuite, dar fără zahăr. În locul zahărului, variantele dietetice conțin îndulcitori artificiali sau naturali. Îndulcitorii artificiali includ aspartamul, zaharina și sucraloza. Îndulcitorii naturali includ stevia, care provine din surse vegetale.
Mulți îndulcitori artificiali sunt mai dulci decât zahărul, așa că este nevoie de o cantitate mai mică pentru a oferi aceeași explozie de dulceață, potrivit The Conversation. Băuturile răcoritoare dietetice sunt comercializate ca alternative mai sănătoase la băuturile răcoritoare obișnuite, în special pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de zahăr sau să își gestioneze greutatea.
Deși sondajele efectuate asupra adulților și adolescenților australieni arată că majoritatea înțeleg beneficiile reducerii consumului de zahăr, deseori nu sunt la fel de conștienți de modul în care băuturile dietetice pot afecta sănătatea în general.
Ce spun cercetările despre aspartam
Îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare sunt considerați siguri pentru consum de către autoritățile alimentare, inclusiv în SUA și Australia. Cu toate acestea, unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe termen lung ale acestora.
Persoanele care consumă băuturi răcoritoare dietetice în mod regulat au mai multe șanse de a dezvolta anumite afecțiuni metabolice (cum ar fi diabetul și bolile de inimă) decât cei care nu beau băuturi răcoritoare dietetice. Legătura a fost găsită chiar și după luarea în considerare a unor factori dietetici și a stilului de viață (cum ar fi activitatea fizică).
În 2023, OMS a anunțat că studiile au descoperit că aspartamul, principalul îndulcitor folosit în băuturile răcoritoare dietetice, este „posibil cancerigen pentru oameni” (carcinogen înseamnă cauzator de cancer). Raportul a remarcat că nu există suficiente dovezi științifice actuale pentru a confirma că aspartamul poate crește riscul de cancer și a subliniat că este sigur de consumat ocazional.
Băuturile răcoritoare dietetice ajută la gestionarea greutății?
În ciuda cuvântului „dietetic”, băuturile răcoritoare dietetice nu sunt strâns legate de gestionarea greutății. În 2022, OMS a efectuat o revizuire sistematică (în care cercetătorii analizează toate dovezile disponibile pe un subiect) pentru a vedea dacă utilizarea îndulcitorilor artificiali este benefică pentru gestionarea greutății.
În general, studiile controlate randomizate pe care le-au analizat au sugerat o pierdere în greutate puțin mai mare la persoanele care au folosit îndulcitori artificiali. Studiile observaționale (unde nu are loc nicio intervenție și participanții sunt monitorizați în timp) au descoperit că persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali au tendința de a avea un risc crescut al unui indice de masă corporală mai mare și o probabilitate crescută cu 76% de obezitate.
Cu alte cuvinte, îndulcitorii artificiali ar putea să nu ajute direct la gestionarea greutății pe termen lung. Acest lucru a convins OMS să susțină că îndulcitorii artificiali nu trebuie utilizați pentru gestionarea greutății. Studiile efectuate pe animale au sugerat că nivelurile ridicate de îndulcitori artificiali pot semnala creierului că este lipsit de combustibil, ceea ce poate provoca pofta de mâncare.
Cum rămâne cu inflamația și problemele dentare?
Există dovezi timpurii că îndulcitorii artificiali pot irita mucoasa sistemului digestiv, provocând inflamație și crescând probabilitatea unor probleme precum diareea, constipația, balonarea și alte simptome asociate adesea cu sindromul intestinului iritabil.
Excesul de băuturi răcoritoare dietetice a fost asociat cu bolile hepatice, care se bazează pe inflamație. Consumul de băuturi răcoritoare dietetice este asociat și cu eroziunea dentară. Multe băuturi răcoritoare conțin acid fosforic și citric, care pot deteriora smalțul dinților și pot contribui la eroziunea dentară.