Adevărul despre berea fără alcool. Ce efecte are asupra organismului uman

Sursă: Dreamstime

Pentru performanță, recuperare și sănătate generală, berea fără alcool este considerată o alegere mai bună decât berea obișnuită, potrivit unui studiu recent.

Pentru majoritatea oamenilor care aleargă, merg cu bicicleta sau se antrenează, consumul de bere și exercițiile fizice sunt, inevitabil, legate una de cealaltă. Dar pentru performanță, recuperare și sănătate, berea fără alcool poate fi o alegere mult mai bună sau chiar mai bună chiar decât băuturile obișnuite pentru sportivi, potrivit Washington Post.

Cercetările arată că oamenii activi pot bea cantități mari de alcool. Un studiu din 2022, intitulat „Fit and Tipsy?”, a stabilit că bărbații și femeile cu o formă fizică bună, care fac sport, au de două ori mai multe șanse de a fi băutori moderați sau intenși, decât cei într-o formă fizică mai slabă.

Există o explicație: „Berea este folosită pentru a socializa după exercițiile fizice, pentru a sărbători victoria sportivă sau a ne consola după o înfrângere”, conform unei revizuiri sistematice din 2021 despre exerciții și alcool, intitulată „Got Beer?”

Berea ar putea influența întărirea și creșterea mușchilor după exercițiile fizice

Pentru a obține efecte benefice asupra organismului, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum moderat de bere: o cantitate de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați. Berea poate fi integrată astfel într-o dietă echilibrată, care să cuprindă alimente ce aparțin tuturor categoriilor de nutrienți necesari organismului, precum proteine, lipide, calorii, glucide și bineînțeles lichide. Cercetările sugerează că alcoolul, inclusiv berea, ar putea influența întărirea și creșterea mușchilor după exercițiile fizice, afectând timpul de reacție și echilibrul.

Testul pe maratoniști

Primele indicii au venit într-un studiu din 2012 asupra a 277 de bărbați care s-au înscris la Maratonul de la Munchen. Oamenii de știință au cerut ca jumătate dintre ei să bea aproximativ două până la trei halbe de bere fără alcool în fiecare zi, timp de trei săptămâni, înainte de cursă și două săptămâni după. Ceilalți au băut placebo.

Mai puține răceli și mai puține inflamații

Cercetătorii le-au prelevat sânge înainte și după maraton și le-au cerut să raporteze orice simptom al unei infecții respiratorii. Răceala și alte infecții ale tractului respirator superior (URTI) sunt frecvente după un maraton. Cei care au băut bere fără alcool păreau relativ protejați. „Incidența URTI a fost de 3,25 de ori mai mică” în acest grup, au scris autorii studiului. Băutorii de bere fără alcool au prezentat, de asemenea, markeri mai mici de inflamație și alți indicatori ai răspunsului imun general din sânge. „Am atribuit aceste beneficii polifenolilor din bere”, a spus David Nieman, profesor de biologie la Universitatea de Stat Appalachian.

Polifenolii sunt substanțe chimice naturale care au proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante. Berea, inclusiv cea cu alcool, tinde să fie bogată în polifenoli. Dar alcoolul din bere subminează orice efect benefic al polifenolilor, susține María P. Portillo, cercetător la Institutul de Cercetare Carlos III și la Universitatea Țării Bascilor din Spania.

Când ar trebui consumată berea fără alcool

Berea fără alcool este bună și pentru hidratare. Într-un studiu din 2016, sportivii care au băut bere fără alcool cu ​​45 de minute înainte de antrenament s-au deshidratat mai puțin decât după berea cu alcool. Consumul de bere fără alcool „ar putea ajuta la menținerea homeostaziei electroliților în timpul exercițiilor”, au concluzionat cercetătorii.