Este evident că blocarea fondurilor europene de redresare economică de după pandemia de coronavirus în cazul Ungariei şi Poloniei are motive politice – a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, după reuniunea miniştrilor de finanţe ai UE (Ecofin).
Într-o declaraţie acordată Agenţiei MTI, Mihály Varga a amintit că Ungaria a fost printre primele ţări care şi-a prezentat planul naţional de redresare, în luna mai 2021, însă din cauza adoptării, în Ungaria, a legii referitoare la protejarea copiilor Comisia Europeană a evaluat planul Ungariei după criterii politice.
Potrivit celor afirmate de ministrul ungar, în timpul dezbaterilor de marţi, s-a confirmat această situaţie, deoarece comisarul european pentru politică economică, Paulo Gentiloni, care are vederi de stânga, a afirmat că unul din principalele argumente în ceea ce priveşte blocarea fondurilor de redresare în cazul Ungariei este nevoia de a asigura nediscriminarea în învăţământul şcolar.
„Ungaria consideră inacceptabil acest lucru. Ceea ce face Comisia Europeană este o încălcare a principiului concurenţei corecte” – a declarat Mihály Varga.
Bruxelles-ul a suspendat planului de redresare al Ungariei
Amintim faptul că în vara acestui an, oficialii de la Bruxelles au suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis de Guvernul lui Viktor Orban.
„Comisia suspenda planul de redresare al lui Orban. Bun. Renew Europe a cerut acest lucru saptamana trecuta. De ce? Pentru ca azi nu avem vreo garantie ca banii vor merge la ungarii cinstiti si nu la prietenii lui Orban”, a transmis Dacian Ciolos într-un mesaj pe Twitter.
La rândul ei, agenția DPA, care cita surse de la Bruxelles, preciza că suspendarea evaluarii planului de redresare al Ungariei ar fi fost decisa din cauza ca nu sunt suficiente garantii pentru a evita abuzurile in utilizarea fondurilor, transmite ANSA.
„Dacă Viktor Orbán și Jarosław Kaczyński vor să blocheze folosirea acestor fonduri pentru toată lumea, atunci vor trebui să explice acest lucru milioanelor de muncitori și antreprenori, primarilor și studenților, cercetătorilor și fermierilor care se bazează pe sprijinul pe care îl reprezintă aceste fonduri”, a reacționat Manfred Weber, președintele grupului PPE din Parlamentul European.
„Dezbaterea privind statul de drept nu este legată de o singură țară, de este și vest. Mecanismul este neutru și se aplică la fel pentru toată lumea. Oricine respectă statul de drept nu are de ce să se teamă de acest mecanism. Nu există o astfel de opoziție. Popoarele Europei au un singur dușman la acest moment și acesta este coronavirusul și așteaptă de la noi să livrăm acum” soluții, a precizat el, citat într-un comunicat al PPE.