Într-o opinie publicată de RAND Corporation, un grup de analiză și cercetare american, sovietologul și cercetătorul Edward Geist, a vorbit despre boala psihică despre care se scrie că președintele Rusiei, ar suferi, arată libertatea.ro.
„Cu toate că retorica apocaliptică a lui Putin ar putea fi un semnal de alarmă, nu este neapărat un simptom al unei probleme mintale”, spune acesta.
Totodată în opinia publicată, el vorbește și despre teoriile care au apărut la nivel mondial, conform cărora președintele Rusiei ”și-ar fi pierdut mințile” și din acest motiv ar fi decis invadarea Ucrainei.
Această idee a fost susținută de fostul director al CIA Robert Gates, care spunea într-un interviu recent că Putin a înnebunit. La rândul său, senatorul Marco Rubio scria pe Twitter după ce invazia Ucrainei a început ce este ceva în neregulă cu Vladimir Putin, față de cum era acesta în urmă cu cinci ani de zile.
„Aș vrea să pot spune mai multe, dar tot ce pot spune momentat este că e destul de evident pentru toată lumea că e ceva ciudat cu Putin. Întotdeauna a fost un criminal, dar problema lui acum este diferită și importantă. Ar fi o greșeală să presupunem că Putin de-acum ar reacționa la fel ca acum cinci ani”, dezvăluia ea.
Scenariul ce mai sumbru
În acest sens, cercetătorul Edward Geist susține că dacă toate aceste aprecieri ar fi corecte, într-adevăr, întreg globul s-ar afla într-o situație tulburătoare, iar nimic nu l-ar mai putea opri.
„Dacă aceste aprecieri sunt corecte, atunci lumea întreagă se confruntă cu o situație tulburătoare: un rege nebun în posesia celui mai mare arsenal nuclear, după cum chiar el a amintit.
Dacă Putin nu este un adversar rațional, atunci politicile care ar putea opri un om mult mai rezonabil ar putea eșua sau ar putea avea un efect opus. Așa cum au recunoscut strategii cu mult timp în urmă, tacticile de descurajare sunt necesare, dar nu întotdeauna suficiente”, spune sovieticul.
În cadrul opiniei sale, acesta amintește și de dezvăluirile făcute de strategul militar Herman Kahn, care spunea în 1962 că și ”nebunii trebuie opriți. La rândul său, Patrick Morgan, cercetător pe teme de securitate națională și internațională, preferă termenul „sensibil” în loc de „rațional” pentru a explica faptul că un adversar nu trebuie să fie perfect rațional ca să fie înțeles și pentru ca acțiunile sale să fie anticipate.
”E o greșeală să presupui că un rival are o problemă psihică”
Pe de altă parte, experții au o cu totul altă părere. Aceștia susțin că toate mișcările făcute de președintele Rusiei nu înseamnă că acesta este un om ”atât de irațional” încât să nu poată să fie învins, sau măcar să îi fie schimbate demersurile.
Referitor la ideea conform căreia Vladimir Putin ar suferi de o boală psihică, sovieticul spune că și aici sunt lucruri de discutat. Mai exact acesta susține că ”este o greșeală să presupui” că un rival are o problemă de natură psihică doar pentru că acționează într-un mod inconștient sau insensibil.
În același timp, acesta consideră că atât SUA cât și aliații săi trebuie să ia în calcul faptul că Vladimir Putin s-ar putea dezlănțui și mai rău în urma sancțiunilor, dar și a amenințărilor militare și economice venite.
Totodată, el susține că în cazul în care președintele Rusiei char nu este un om sensibil, atunci orice fel de sancțiunile impusă asupra sa sau a țării pe care o conduec nu îl va afecta.
O altă varianta este cea conform căreia alț ruși ar putea deveni rațonali și i-ar putea schimba atitudinea lui Putin, astfel încât liderul de la Moscova să ”dea înapoi”.
Cum ar putea Vladimir Putin să renunțe
„Cu toate astea, nu înseamnă neapărat că Putin este un om atât de irațional încât să nu poată fi convins să-și schimbe demersurile. Ori că subordonații săi nu vor interveni la un moment dat, având în vedere că situația continuă să se deterioreze. În același timp, Statele Unite și aliații lor trebuie să ia în calcul posibilitatea ca în fața unor amenințări militare sau economice, Putin să devină și mai determinat să continue ce a început și să se dezlănțuire.
E o greșeală să presupui că un rival are o problemă psihică pentru că acționează inconștient sau insensibil. Lideri ca Putin sau ca dictatorul nord coreean Kim Jong-un țin de modul în care aleg să conducă un stat indiferent de costul și riscul unui război nuclear. Pentru toți ceilalți, asta este inconștiență, dar pentru ei este o acțiune logică și rațională.
Dacă Putin nu este un om sensibil, atunci strategiile de ripostă de genul sancțiunilor economice care continuă să se adune pentru Rusia nu vor avea niciun efect asupra lui. În schimb, poate alți ruși ceva mai raționali ar putea fi țintele acestor sancțiuni menite să influențeze politicile Rusiei împotriva Ucrainei.
Tot mai izolat și disperat, Putin s-ar putea să încerce brusc să escaladeze conflictul în loc să dea înapoi, punând în pericol nenumărați oameni nevinovați. Luând în calcul această periculoasă posibilitate, liderii din vest trebuie să se pregătească pentru ce-i mai rău și să spere la ce-i mai bun”, se mai arată în opinie.