Brânza de oaie este un aliment apreciat de români, însă pe piață circulă tot mai multe produse contrafăcute. Unele sunt vândute la prețuri mari, dar conțin uleiuri vegetale, amidon și aditivi periculoși. Doina Popa, gospodină cu experiență, îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți la detalii și să nu se lase înșelați de aparențe.

Mare atenție la brânza de oaie pe care o cumpărați

Doina Popa trage un semnal de alarmă cu privire la brânza de oaie vândută în piețe. Ea avertizează că multe produse conțin ingrediente suspecte și îi îndeamnă pe cumpărători să fie vigilenți: „Să nu vă treziți că luați margarină presată în loc de caș autentic!”

„Dragile mele gospodine, hai să vorbim despre brânza de oaie. Nu mai dați bănuții voștri pe ceva ce nici măcar n-a văzut oaia, dar e vândută drept brânză de oaie și la un preț care pornește de la 45 lei că vezi domnule e naturală”, deși realitatea este cu totul alta”, scrie Doina Popa pe Facebook.

Ce trebuie să conțină brânza autentică

Brânza adevărată este făcută doar din lapte, culturi lactice și cheag natural. Din păcate, multe dintre produsele de pe piață conțin uleiuri vegetale, amidon și prafuri sintetice.

„Mare atenție de unde o cumpărați!

O brânză adevărată trebuie să fie făcută doar din lapte, culturi lactice și cheag natural. Dar pe piață circulă și tot felul de „brânzeturi” făcute din uleiuri vegetale, amidon și prafuri dubioase. Să nu vă treziți că luați margarină presată în loc de caș autentic!”, avertizează ea.

Culoarea spune tot

O brânză de oaie autentică nu are un alb strălucitor, ci o ușoară nuanță gălbuie. Această tentă provine din grăsimea naturală a laptelui.

branza de oaie
SURSA FOTO: Facebook, Doina Popa

„Prima regulă…nu tot ce e alb și frumos e și brânză adevărată. Dacă e imaculat de albă și perfectă ca o pagină proaspăt scoasă din imprimantă, e clar că acolo s-a băgat chimie, nu doar lapte și cheag natural. Brânza autentică are o ușoară tentă gălbuie, datorită grăsimii din lapte”, scrie aceasta.

Dacă vedeți un produs imaculat de alb, perfect neted și fără nicio imperfecțiune, este semn clar că au fost folosiți aditivi.

Textura face diferența

Brânza de calitate are găurele mici, imperfecțiuni naturale și o consistență ușor aerată. Dacă produsul este compact, fin și neted ca un săpun, este posibil să conțină amidon și clorură de calciu.

„Textura contează! O brânză bună are găurele mici, imperfecțiuni și o consistență mai aerată. Dacă e compactă, fină și netedă ca un săpun, s-ar putea să fiți înșelate de niște amidon și clorură de calciu. Și parcă noi nu vrem să dăm bani pe plastic, nu-i așa?”, ne sfătuiește ea pe Facebook.

Fără etichetă? Fără încredere!

În piețe, brânza se vinde adesea fără etichetă. Dacă nu aveți informații clare despre conținut, întrebați vânzătorul.

Dacă acesta ezită, evită răspunsurile sau insistă că produsul este „100% natural, pe cuvânt de cioban”, ridicați sprânceana și căutați altă sursă.

„La piață, brânza se vinde adesea la kilogram, fără etichetă. Dacă nu poți citi clar ce conține, întreabă vânzătorul. Dacă începe să se fâstâcească sau îți zice că e „100% naturală, pe cuvânt de cioban”, ridică sprânceana și verifică bine”, ne explică Doina Popa.

Testul farfuriei – metoda simplă de verificare

O metodă ușoară pentru a testa brânza este să puneți o bucățică pe o farfurie și să așteptați câteva minute. Dacă lasă o baltă limpede de apă, este un semn clar că produsul nu este autentic.

Brânza naturală lasă un zer ușor tulbure, cu un miros specific de lapte fermentat.

„Pune o bucățică pe o farfurie și așteaptă puțin. Dacă lasă o baltă limpede de apă, mai bine o arunci decât să o mănânci. Brânza naturală lasă un zer ușor tulbure, cu un miros specific de lapte fermentat.

Fiți cu ochii-n patru și nu mai faceți planul afaceriștilor de prin piețe”, ne sfătuiește ea.