Aveți mare grijă dacă sunteți pasionați de Bubble Tea! Chiar dacă băutura conține ceai în denumire, nu este așa de sănătoasă precum credeți. Chiar dacă nu puteți trăi fără ea, consumați-o cel puțin cu moderație.
În ultima vreme a prins avânt trendul Bubble Tea! Mulți au prezentat această băutură de inspirație taiwaneză drept o gustare asemănătoare unui smoothie sau unei cești de cafea. La urma urmei, băutura are cuvântul „ceai” în ea, deci trebuie să fie sănătoasă…nu? Realitatea însă nu stă chiar așa.
Bubble Tea are multe calorii și o valoare nutritivă redusă
La fel ca și cafeaua, ingredientele din Bubble Tea nu sunt chiar atât de dăunătoare. Dacă sunt însă încărcate cu îndulcitori și arome artificiale, își pierd rapid valoarea nutritivă. Băutura este preparată din ceai, lapte, zahăr și boabe de tapioca.
Să începem cu acele „boabe” sau perle care se găsesc în partea de jos a băuturii. Acestea sunt de fapt bucăți rotunde de tapioca. Sunt făcute din amidon extras din rădăcina de manioc, o legumă cu aromă de nucă care crește în America de Sud. Aceste bile mici conțin carbohidrați din amidon, dar nu sunt de genul nutritiv și bogat în fibre care se găsesc în cerealele integrale.
Gătitul perlelor de tapioca nu face decât să înrăutățească situația. De obicei, acestea sunt fierte în apă fierbinte, împreună cu și mai mult zahăr adăugat, timp de până la trei ore. În acest moment, aceste bile ar putea avea aproape 160 de calorii la o porție de un sfert de cană.
Pe lângă acestea se adaugă și siropurile suplimentare. Mulțumită tuturor acestor ingrediente procesate, 450 de mililitri de un Bubble Tea conțin, în medie, aproximativ 400 de calorii, scrie Reader’s Digest.
Consumați-l ocazional și încercați să reduceți aportul de calorii
Pe lângă numărul mare de calorii și lipsa altor valori nutritive, Bubble Tea ar putea avea și alte ingrediente. În 2012, un grup de cercetători germani de la Spitalul Universitar din Aachen ar fi găsit urme de bifenili policlorurați în mostre de bile de tapioca. S-a demonstrat că acești potențiali agenți cancerigeni au efecte negative asupra sănătății, asupra sistemului imunitar, reproductiv, nervos și endocrin.
Între timp însă, cercetările ulterioare au constatat că acești compușii chimici găsiți în bilele de tapioca nu erau nici clorurați, nici bifenili. Astfel, au fost considerați siguri de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite.
Ca orice altceva, este recomandat să savurați Bubble Tea cu moderație. Dacă vă place cu adevărat, nu-l eliminați complet. Încercați să îl personalizați însă pentru a reduce caloriile și să îl consumați doar ocazional. Este recomandat să alegeți lapte cu conținut redus de grăsimi, lapte de cocos neîndulcit sau lapte de migdale, pentru a limita caloriile și grăsimile.