Rolul pe care îl are cacao pentru sănătate
Adevărul despre cacao. Alimentele care îți dau o stare de bine în perioadele de stres nu sunt întotdeauna foarte sănătoase. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că asocierea unei mese bogate în grăsimi cu un anumit tip de cacao ar putea contracara unele dezavantaje îngrijorătoare pentru sănătate.
Se știe că episoadele de stres ridicat, chiar și cele scurte, afectează temporar funcția arterelor corpului. În timp ce consumul de alimente grase pare cea mai bună soluție în acest moment, studiile sugerează că grăsimile saturate pot exacerba stresul asupra sistemului cardiovascular, prelungind recuperarea.
Vestea bună este că ar putea exista un antidot surprinzător, care poate fi servit ca desert după o masă bogată în grăsimi, scrie Science Alert.
Pudra de cacao poate atenua scăderea funcției vasculare legată de stres
Într-un studiu randomizat, dublu-orb, pe adulți sănătoși, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au demonstrat că pudra de cacao, bogată în antioxidanți, poate atenua scăderea funcției vasculare legată de stres și alimentele grase. Experimentul a inclus 23 de adulți de vârstă mică și mijlocie, care au mâncat două croissante cu unt sărat și brânză cheddar împreună cu un pahar de lapte integral.
În plus, jumătate din acel grup a băut o cană de cacao caldă, cu niveluri ridicate de flavanoli, acei antioxidanți din alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul, merele, perele și nucile. Cealaltă jumătate a băut o băutură de cacao cu niveluri scăzute de flavanoli.
Participanții au fost supuși apoi unui eveniment stresant: un test de matematică mentală.
În a doua sesiune, participanții au repetat experimentul, consumând băutura de cacao cu conținut scăzut de flavanoli, dacă anterior li s-a administrat versiunea cu conținut ridicat de flavanoli și invers.
În urma evenimentului stresant, cercetătorii au descoperit creșteri ale diametrului arterelor brahiale și carotide ale participanților. Artera brahială transportă sângele oxigenat către corp, în timp ce artera carotidă transportă sângele oxigenat către creier.
Artera brahială a avut nevoie de un timp pentru a se recupera la cei care au băut cacao cu conținut scăzut de flavanoli. Până la 90 de minute după masa grasă și evenimentul stresant, această arteră a continuat să prezinte o capacitate slabă de a răspunde la modificările fluxului sanguin.
Băutura cu cacao poate atenua declinul indus de stres al dilatației mediate de fluxul brachial
Cei care au băut cacao cu conținut ridicat de flavanoli au fost oarecum protejați de aceste deficiențe. Modul în care artera lor brahială a răspuns la modificările fluxului sanguin a fost îmbunătățit, în comparație cu grupul cu conținut scăzut de flavanoli.
„Din datele noastre, acesta este primul studiu care arată că băutura cu cacao, cu conținut ridicat de flavanoli, poate atenua declinul indus de stres al dilatației mediate de fluxul brahial în urma unei mese bogate în grăsimi”, scriu autorii, conduși de fiziologul Rosalind Baynham.
Majoritatea oamenilor care urmează o dietă occidentală nu consumă cantitatea zilnică recomandată de flavanoli, oarecum echivalentă cu două căni de ceai negru sau verde. Dovezi limitate sugerează că acești compuși bioactivi pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și funcția cognitivă.
Sunt necesare mai multe cercetări, dar studiul actual susține această ipoteză, cel puțin pentru sănătatea cardiovasculară. Doza mare de flavanoli folosită în experimentul de la Birmingham este echivalentă cu două căni de ceai verde, 5,5 linguri de cacao neprelucrată sau 300 de grame de fructe de pădure.
Autorii studiului nu au descoperit că băutura cu cacao cu conținut ridicat de flavanoli a afectat fluxul sanguin sau oxigenarea creierului în urma stresului.
Experimentele viitoare cu eșantioane de dimensiuni mai mari ar putea ajuta la clarificarea acestui rezultat. Studiile anterioare despre flavanoli au sugerat beneficii cognitive.
„Această cercetare arată că un aliment bogat în flavanoli poate fi folosit ca strategie pentru a atenua o parte din impactul alegerilor alimentare cu impact asupra sistemului vascular”, spune cercetătorul în nutriție Catarina Rendeiro.
„Acest lucru ne poate ajuta să luăm decizii mai informate cu privire la ceea ce mâncăm și bem în perioadele stresante”, adaugă el.