Adevărul despre cafea. Care este cel mai sănătos mod de a-ți prepara cafeaua de dimineață? Mulți experți recomandă o presă franceză sau o metodă de picurare, deoarece necesită o prelucrare mai redusă, păstrând aroma cafelei și antioxidanții. Alții adoră o ceașcă de cafea cu ulei de cocos pentru sănătatea creierului și a-și păstra nivelul de energie pe tot parcursul zilei.
Obiceiul zilnic de a bea cafea poate ajuta să avem o viață mai sănătoasă și poate prelungi viața, chiar dacă adăugăm zahăr în ea, potrivit unui studiu publicat recent în Annals of Internal Medicine.
Cel mai bun tip de cafea pentru longevitate
Consumul regulat de cafea a fost asociat cu o durată de viață mai lungă datorită ponderii echitabile a cantității de antioxidanți, precum și cofeinei și trigonelinei, care pot susține funcționarea cognitivă. Medicul Dan Buettner recomandă în mod special cafeaua Ikaria, denumită în mod obișnuit „cafea turcească”.
„Este măcinată foarte fin și apoi fiartă, iar acel proces pare să scoată acele uleiuri și polifenolii care sunt buni pentru inima ta”, spune el.
De fapt, un studiu din 2013 din revista Vascular Medicine a constatat că participanții în vârstă care au băut cafea Ikaria fiartă au îmbunătățit funcția endotelială (care joacă un rol în coagularea sângelui și sănătatea generală a inimii).
Polifenolii, asociați cu longevitatea
În ceea ce privește polifenolii, un studiu amplu realizat în Europa a indicat că un aport mai mare al acestor antioxidanți puternici a fost asociat cu longevitatea.
Datorită conținutului ridicat de polifenoli, Buettner este un adept al cafelei Ikaria, care conține o cantitate foarte mare.
Cafeaua sprijină longevitatea, indiferent de modul în care o bem
Dovezile nu susțin că o ceașcă de cafea în care s-a pus zahăr este neapărat sănătoasă, potrivit unui text publicat de profesorul Christina Wee de la Harvard pe marginea studiului.
Participanții la studiu au adăugat aproximativ o linguriță de zahăr la o ceașcă, în medie, mult mai puțin decât cantitatea de zahăr găsită în mod obișnuit în cafeaua pe care o consumă mulți oameni.
Noile date sunt susținute de dovezi anterioare, conform cărora cafeaua este în general benefică pentru longevitate, indiferent de modul în care o bem.
Beneficii pentru sănătatea mentală și fizică
Cafeaua – și ingredientul său principal, cofeina – a fost studiată pe larg, majoritate studiilor sugerând că nu este doar sigură dacă este băută cu moderație, ci și benefică organismului.
Astfel, numeroase studii anterioare sugerează că băutorii de cafea trăiesc mai mult, deoarece au un risc mai scăzut de boli precum boli de inimă, cancer și diabet.
Cofeina poate crește concentrarea mentală și, de asemenea, poate aduce beneficii sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Cafeaua pare să fie asociată cu un risc scăzut de apariție a bolii Parkinson, dar și de depresie și tendințe suicidare.
Cantitățile mai mari (de peste 400 de miligrame de cofeină) – adică mai mult de cinci căni de cafea – pot provoca efecte secundare minore, cum ar fi anxietate, nervozitate, ritm cardiac rapid și transpirație, potrivit Clinicii Mayo. Cu toate acestea, pentru băutorul obișnuit de cafea, care consumă până la cinci căni de cafea, este puțin probabil ca acest obicei să aibă ca rezultat efecte secundare majore.