Adevărul despre cafea. Ce se întâmplă în organism dacă o beți în cantități prea mari

Adevărul despre cafea. Tulburările neurodegenerative afectează, anual, milioane de oameni. Cu toate acestea, o descoperire importantă a cercetătorilor de la Universitatea Texas din El Paso (UTEP) sugerează că ar putea exista o soluție pentru abordarea acestor probleme ale creierului. Descoperirea oamenilor de știință din SUA a fost publicată în revista Environmental Research.

Echipa de cercetare, condusă de Jyotish Kumar, de la Departamentul de Chimie și Biochimie al UTEP, a dezvăluit o potențială armă în lupta împotriva bolilor neurodegenerative, informează TheBrighterSide.

Punctele cuantice de carbon pe bază de acid cafeic ar putea proteja de Alzheimer sau Parkinson

Studiul arată că punctele cuantice de carbon pe bază de acid cafeic ( Carbon Quantum Dots CACQD) din zațul de cafea ar putea proteja creierul de tulburări neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, se sugerează că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale acidului cafeic pot ajuta la combaterea efectelor stilului de viață și ale factorilor de mediu care cresc riscul unor astfel de tulburări.

În plus, doptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi respectarea unei diete nutritive, exerciții fizice regulate, somn suficient, poate ajuta la reducerea riscului apariției tulburărilor neurodegenerative. Tulburările neurologice afectează aproximativ 15% din populația globală.

Potrivit acestui studiu, CACQD s-au dovedit a fi eficiente atunci când tulburarea neurodegenerativă a fost cauzată de stilul de viață și factorii de mediu, inclusiv vârsta, obezitatea și expunerea la pesticide. În special, CACQD au demonstrat capacitatea de a neutraliza sau de a preveni daunele cauzate de radicalii liberi, inhibând agregarea fragmentelor de proteină amiloid ,fără a induce efecte secundare semnificative.

Ce sunt punctele cuantice de carbon

„Punctele cuantice de carbon (CQD) sunt nanoparticule de mărimea unei mușcături (2-10 nm după unele standarde, până la 20 nm după altele) sintetizate din precursori care conțin carbon, cum ar fi coaja fructelor, deșeurile de hârtie și chiar și somonul”, a declarat dr. Mahesh Narayan, autor principal al studiului, biofizician la Departamentul de Chimie și Biochimie de la Universitatea din Texas din El Paso.

„Nu se găsesc, așa că trebuie sintetizate. Am folosit o abordare prietenoasă (chimie verde), care a imitat gătitul în apă fierbinte, permițând acidului cafeic să fie re-carbonizat în punctele cuantice de carbon derivate din acid cafeic (CACQD). După cum s-a menționat mai sus, pot fi preparate folosind și alte deșeuri organice”, a explicat el.

Acidul cafeic are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi

Când vine vorba de boli neurodegenerative, există factori care trebuie luați în considerare.

„Proteinele se pliază greșit și, separat, sunt generați radicalii liberi. Ambele evenimente provoacă leziuni neuronale, răni și deces”, explică dr. Narayan.

„CQD-urile previn plierea greșită a proteinelor și eliminarea radicalilor liberi și, prin urmare, arată mecanisme independente de intervenție și protecție neuronală”, explică el.

„Punctele cuantice de carbon pot fi eficiente în multe forme idiopatice de neurodegenerare, cum ar fi boala Parkinson, Alzheimer, demență cu corpi Lewy, dar mai puțin probabil în tulburările genetice sau familiale, cum ar fi procentul mic de persoane cu Parkinson genetic și Alzheimer sau cei cu Huntington”, adaugă el.

Deoarece acidul cafeic are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, care pot duce la stres oxidativ, iar creierul este susceptibil la stresul oxidativ, poate fi un instrument util pentru gestionarea stărilor neurodegenerative.

„Acidul cafeic are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stresul oxidativ și inflamația contribuie la moartea celulelor din orice organ”, spune autorul.