Adevărul despre cafea. Ce se întâmplă în organism dacă o bem zilnic

cafea boabe specialitate

SURSA FOTO: Freepik

Adevărul despre cafea. Justin Stebbing, profesor de Științe Biomedicale la Universitatea Ruskin din Anglia, explică într-un articol publicat de The Conversation de ce un consum moderat de cafea este o binefacere pentru organism.

El amintește că există zeci de cercetări care arată că un consumul moderat de cafea este legat de o varietate de beneficii. Pe lângă avantajele binecunoscute care îmbunătățesc sănătatea inimii, o ceașcă zilnică de cafea este benefică pentru creier și poate ajuta la prevenirea bolilor mintale.

Potrivit The Conversation, se subliniază că această băutură ”conține câțiva nutrienți esențiali benefici pentru sănătatea generală”. O ceașcă de cafea oferă cantități mici de vitamine B – riboflavină, acid pantotenic, tiamină și niacină –precum și minerale potasiu, mangan și magneziu.

Nutrienții din cafea pot contribui semnificativ la aportul zilnic atunci când sunt consumate mai multe căni.

De asemenea, este bogată în antioxidanți. De fapt, mulți oameni beneficiază de mai mulți antioxidanți pe care și-i iau din cafea, mai puțin din fructe și legume.

Deci, ce înseamnă de fapt consumul de cafea pentru organism? Unul dintre cele mai cunoscute beneficii potențiale ale cafelei este capacitatea sa de a crește nivelul de energie și de a îmbunătăți vigilența mentală, în special la prima oră dimineața.

Acest lucru se datorează în primul rând cofeinei, un stimulent natural din cafea, care blochează neurotransmițătorul inhibitor al creierului, adenozina, care promovează somnul și suprimă excitarea.

Acest lucru duce la creșterea declanșării neuronale și la eliberarea unor neurotransmițători precumdopamina și norepinefrina, care îmbunătățesc starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă.

Pe termen lung, consumul moderat de cafea poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o serie de boli cronice.

1. Boli cardiovasculare

Consumul moderat de cafea este asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile arată că una până la două căni de cafea pe zi pot reduce riscul de insuficiență cardiacă.

În plus, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate și boli cardiovasculare.

Interesant este că, chiar și atunci când cineva are ritmuri cardiace anormale, cafeaua nu este dăunătoare, conform datelor recente.

2. Diabet de tip 2

Cafeaua poate crește capacitatea organismului de a procesa glucoza, reducând riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetările au arătat că persoanele care consumă mai multă cafea au o probabilitate mai mică de a dezvolta această afecțiune.

3. Boli hepatice

Cafeaua pare să ajute la protejarea ficatului. Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată au fost asociate cu niveluri mai sănătoase ale enzimelor hepatice, iar băutorii de cafea au un risc semnificativ mai scăzut de a face ciroză hepatică și cancer hepatic.

4. Cancer

Consumul de cafea a fost legat de un risc redus de cancer, inclusiv cancerul colorectal și cancerul uterin. O analiză sistematică a constatat că obiceiul de a bea cafea este asociat cu un risc cu 18% mai mic de cancer.

5. Boli neurodegenerative

Cofeina este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson și îi poate ajuta pe cei cu această afecțiune să își gestioneze mai bine mișcările.

În plus, consumul de cafea poate reduce riscul bolii Alzheimer și al altor forme de demență.

Sănătate mintală

Ca și cum beneficiile fizice nu ar fi suficiente, cafeaua poate avea și efecte pozitive asupra sănătății mintale. Studiile sugerează că băutorii de cafea au un risc mai scăzut de depresie, unele descoperiri indicând un risc redus cu 20% de a suferi de depresie.

În plus, consumul de cafea a fost asociat cu un risc scăzut de sinucidere. Cercetările au descoperit că persoanele care beau patru sau mai multe cești de cafea pe zi au cu 53% mai puține șanse de a se sinucide.

Longevitate

Cu toate aceste beneficii, nu este surprinzător că cercetările sugerează că băutorii de cafea tind să trăiască mai mult decât cei care nu o consumă. Un studiu amplu care a implicat peste 400.000 de oameni a constatat că un consum de cafea pe o perioadă de 12 până la 13 ani a fost legat de un risc mai scăzut de deces – cel mai puternic efect fiind observat la patru până la cinci cești pe zi.

Acest beneficiu de longevitate s-ar putea datora efectelor cumulate ale proprietăților protectoare ale cafelei împotriva diferitelor boli.

Ca în orice, este necesară moderația

Deși cafeaua oferă numeroase beneficii pentru sănătate, este esențial să o consumăm cu moderație. De asemenea, este bine să limitați zaharurile adăugate și frișca pentru a evita aportul inutil de calorii.

Consumul excesiv de cofeină poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi nervozitate, anxietate și tulburări de somn.