Consumatorii de cafea pe tot parcursul zilei nu au avut riscuri reduse. Acest lucru sugerează că dimineața este cel mai bun moment al zilei, pentru sănătate, de a bea cafea.

Experții avertizează că, băută după- amiază sau seara, cafeaua poate perturba ritmul circadian, tulburând somnul, scrie Health.com.

Persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Se știe că obiceiul de a bea cafea fiecare zi poate îmbunătăți inima și sănătatea generală, dar cum influențează sănătatea momentul în care facem asta?

Conform cercetărilor publicate în European Heart Journal, momentul în care bem această băutură este foarte important. Acest studiu, primul care analizează momentul consumului acesteia asupra sănătății inimii, a descoperit că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu cei care beau cafea pe tot parcursul zilei și cei care nu consumă deloc această băutură.

De asemenea, cei care au acest obicei matinal au avut un risc general de mortalitate mai scăzut, în comparație cu ceilalți din cadrul studiului.

„Descoperirile noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de multă cafea bei, ci momentul zilei în care bei cafea”, susține autorul principal al studiului doctorul Lu Qi, profesor la School of Public Health and Tropical Medicine de la Universitatea Tulane.

„De obicei, nu dăm sfaturi despre momentul în care ghidăm alimentația”, a adăugat Qi, „dar poate că ar trebui să ne gândim la asta în viitor”.

Sănătate mai bună a inimii și longevitate

Cercetările anterioare au demonstrat beneficiile cafelei, inclusiv scăderea riscului de diabet de tip 2 și a riscului de boli cardiovasculare. Momentul consumului cafelei nu a fost încă studiat.

„Având în vedere efectele pe care le are cofeina asupra corpului, am vrut să vedem dacă momentul din zi în care bem cafea are vreun impact asupra sănătății inimii”, a spus Qi în comunicatul de presă.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat date de la 40.725 de adulți care au făcut parte din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din SUA între anii 1999 și 2018.

Participanții au fost întrebați despre toate alimentele și băuturile pe care le-au consumat într-o singură zi, inclusiv cafea, și au fost instruiți să includă cantitatea și momentul în care beau cafeaua.

Un subgrup de participanți (1.463 de persoane) a fost rugat să își urmărească mâncarea și băutura, în detaliu, pentru o săptămână întreagă. Cercetătorii au comparat apoi datele cu înregistrările de deces pe o perioadă de aproximativ 10 ani.

Dintre toți participanții, 36% au băut cafea înainte de prânz, 16% au băut cafea pe tot parcursul zilei, iar 48% nu au băut cafea.

Concluzia autorilor studiului

Rezultatele au arătat că, în comparație cu cei care nu beau cafea, cai care au băut această băutură de dimineață aveau cu 16% șanse mai mici de a muri din orice cauză și cu 31% mai puțin probabil să moară din cauza bolilor cardiovasculare. Nu a existat o scădere a riscului pentru cei care beau cafea pe tot parcursul zilei, în comparație cu cei care nu beau cafea, ceea ce sugerează că obiceiul de a bea cafea pe tot parcursul zilei nu este mai bun.

Deși studiul a controlat factori precum diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut, fumatul, activitatea fizică și altele, cercetarea are unele limitări.

Fiind un studiu observațional, Qi susține că acesta nu poate oferi dovezi pentru cauzalitate și sunt necesare mai multe studii la alte populații pentru a valida concluziile.