Cofeina poate avea și un efect asupra tensiunii arteriale
Cofeina este un stimulent natural care activează sistemul nervos central, crescând vigilența și energia. Poate îmbunătăți concentrarea, alungă oboseala și poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor neurologice.
Cu toate acestea, cofeina are dezavantaje: poate perturba somnul, poate duce la dependență și poate provoca sentimente de anxietate sau neliniște. Cofeina poate avea și un efect asupra tensiunii arteriale, scrie The Healthy.
Donald Hensrud, profesor asociat de nutriție și medicină preventivă la Colegiul de Medicină a Clinicii Mayo, explică că, adesea, cofeina poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale, chiar și la persoanele fără hipertensiune. Acest efect este mai vizibil la cei care nu consumă în mod regulat cofeină, deși răspunsurile pot varia.
Ce cantitate de cofeină pe zi provoacă hipertensiune arterială?
Orice cantitate de cofeină poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale, deși cercetătorii investighează mecanismele de bază. Unii cred că, probabil, cofeina blochează un hormon responsabil cu menținerea arterelor relaxate, în timp ce alții cred că stimulează glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, crescând tensiunea arterială.
Modul în care corpul reacționează la cofeină poate depinde și de factori precum genetica. Persoanele care metabolizează cofeina mai lent pot fi mai sensibile la efectele tensiunii arteriale, chiar și cu un consum modest.
Un studiu din august 2024, prezentat la conferința Colegiului American de Cardiologie, sugerează că consumul a peste 400 de miligrame de cofeină pe zi – aproximativ patru căni de cafea, zece cutii de băuturi carbogazoase cu cofeină sau două băuturi energizante – poate crește riscul de boli cardiovasculare, chiar și la persoanele sănătoase.
Nency Kagathara, profesor la Colegiul Medical Zydus din India și autorul principal al studiului, explică: „Datorită efectului asupra sistemului nervos autonom, consumul regulat de cofeină poate expune persoanele altfel sănătoase la un risc de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare”.
Sistemul nervos autonom, care reglează funcțiile involuntare, cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială, poate deveni suprastimulat de aportul excesiv de cofeină. De fapt, studiul a constatat că participanții care consumau mai mult de 600 mg zilnic au avut ritmuri cardiace și tensiune arterială semnificativ mai mari, chiar și după perioade de odihnă.
Câtă cofeină ar trebui să bei în fiecare zi
Pentru majoritatea oamenilor, experții medicali recomandă limitarea aportului de cofeină la 400 mg pe zi. O ceașcă de cafea conține de obicei 80 până la 100 mg de cofeină. De asemenea, este important să fiți atenți la zaharurile adăugate în băuturile cu cofeină, deoarece înseamnă riscuri suplimentare pentru sănătate.
Impactul cofeinei poate fi îngrijorător pentru cei cu hipertensiune arterială severă (160/100 sau mai mare).
Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că un consum zilnic de două sau mai multe cești de cafea a dublat riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare la persoanele cu hipertensiune arterială severă, în comparație cu cei care nu consumau cafea.
Eliminarea cofeinei poate duce la scăderea tensiunii arteriale?
Renunțarea la cofeină poate ajuta să evitați creșterile temporare ale tensiunii arteriale asociate cu consumul acesteia. De asemenea, poate reduce orice risc aferent. Pentru utilizatorii obișnuiți de cofeină care își mențin aportul în limitele recomandate, organismul dezvoltă adesea o toleranță, care poate reduce impactul cofeinei asupra tensiunii arteriale. Cu toate acestea, pentru cei cu hipertensiune arterială sau sensibilitate crescută, reducerea sau eliminarea cofeinei din alimentație poate duce la o scădere vizibilă a tensiunii arteriale.