Adevărul despre cafea! Cum ne poate afecta sănătatea. Aveți grijă ce cantitate consumați!

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre cafea! Studiile privind efectele cofeinei asupra sănătății inimii s-au multiplicat în ultimii ani în încercarea să răspundă la întrebarea ”ce cantitate de cofeină ar trebui să consumăm”.

Adevărul despre cafea! Cum ne poate afecta sănătatea?

Adevărul despre cafea! Studiile privind efectele cofeinei asupra sănătății inimii s-au multiplicat în ultimii ani în încercarea să răspundă la întrebarea „ce cantitate de cofeină ar trebui să consumăm”.

Într-un rezumat al celor mai recente studii care explorează efectele cofeinei asupra sănătății cardiovasculare, Medical News Today a compilat cele mai recente dovezi pentru a evidenția concluziile-cheie. Unele studii sugerează că, în general, consumul de cofeină poate ajuta la creșterea sănătății vasculare și scăderea riscului de diabet de tip 2, în timp ce altele indică faptul că un consum excesiv poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Milioane de oameni sunt băutori de cafea. Unii preferă să consume populara băutură dimineața, pentru a combate oboseala, în timp ce alții o consumă cu moderație, pe tot parcursul zilei, pentru alte beneficii aduse sănătății. Având în vedere că aproximativ 1 din 7 decese la nivel mondial sunt cauzate de bolile coronariene, potențialele beneficii cardio-protectoare ale cafelei o fac un subiect interesant de cercetare.

Cofeina poate ajuta la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge

Cel mai recent studiu pe această temă, publicat în revista „Reumatologie” pe 9 octombrie, a constatat că un consum mare de cofeină – găsită în surse precum cafea, ceai și cacao – poate ajuta la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

Ceea ce a făcut acest studiu deosebit de interesant a fost faptul că a fost efectuat la pacienți cu lupus, o boală autoimună legată de un risc crescut de accident vascular cerebral, atac de cord și boli cardiovasculare.

Cât de bună este cafeaua pentru sănătatea inimii?

Potrivit unui studiu publicat în septembrie în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, consumul regulat de cafea și cofeină, dar cu moderație, ar putea ajuta la prevenirea afecțiunilor precum diabetul de tip 2, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral.

Cantitatea despre cercetătorii spun că s-a dovedit că protejează cel mai bine a fost de aproximativ 200-300 mg pe zi, sau aproximativ 2-3 cești de cafea.

Concluzii

Cercetătorii au comparat persoanele care nu consumau cofeină sau care beau mai puțin de 100 de miligrame (mg) pe zi cu persoane care beau aproximativ 200 până la 300 mg de cofeină pe zi. Grupul din urmă, care a consumat o cantitate moderată de cofeină, a avut un risc redus cu 48,1% sau 40,7% de a dezvolta boli cardiometabolice.

Studiul a folosit date de la Biobank din Marea Britanie, cu un eșantion mare de peste 360.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani. Melanie Murphy Richter, medic nutriționist, care nu a fost implicat în cercetare, a explicat că mecanismul prin care cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 este prin creșterea sensibilității la insulină, precum și prin stimularea metabolismului grăsimilor pentru a susține sănătatea cardiometabolică.

În schimb, alți experți au avertizat cu privire la supraestimarea beneficiilor cofeinei, susținând că și cafeaua și ceaiul sunt băuturi complexe, care conțin sute de compuși bioactivi. De aceea, este posibil ca efectele lor biologice să se extindă dincolo de cele ale cofeinei în sine.

Există studii conform cărora compuși precum flavonoizii, alcaloizii și polifenolii au efecte antioxidante și antiinflamatorii și ar putea fi implicați și în metabolismul glucozei și al lipidelor.