O nouă cercetare arată că metoda de preparare a cafelei ar putea crește colesterolul, în timp ce cafeaua filtrată poate avea cele mai bune beneficii pentru sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia au descoperit că metodele de preparare a cafelei au un impact major asupra prezenței a doi compuși în cafea: cafestol și kahweol, potrivit bgr.com.

De ce contează cum prepari cafeaua

Aceste substanțe care apar în mod natural se găsesc în uleiurile boabelor de cafea și pot crește colesterolul LDL, asociat cu acumularea arterelor și bolile de inimă. Studiul spune că acești compuși nu sunt afectați de nivelul de prăjire sau de varietatea boabelor de cafea. Ceea ce contează este cum îți prepari cafeaua.

Când cafeaua este făcută folosind filtre de hârtie – ca într-o mașină standard de picurare – – majoritatea acestor compuși care cresc colesterolul sunt prinși, înainte de a ajunge în cană. Dar alte metode precum presa franceză, espresso, moka și multe aparate de la locul de muncă cu filtre metalice permit acestor compuși să treacă ușor.

Beneficiile cafelei filtrate

Diferența nu este deloc mică. Unele aparate de cafea la locul de muncă prepară cafea cu niveluri de cafestol de până la 35 de ori mai mari decât cafeaua filtrată prin picurare. Espresso, în funcție de mașină și de dimensiunea măcinarii, ar putea atinge niveluri și mai mari.

Aceste descoperiri se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care arată beneficiile cafelei filtrate, care adesea trec neobservate. Simulările studiului sugerează că, dacă o persoană care bea zlilnic trei căni de cafea bogată în cafesto a trecut la cafea filtrată, colesterolul LDL ar putea scădea semnificativ – suficient pentru a reduce riscul de boli de inimă cu până la 36% în 40 de ani.

De ce să treceți la un filtru de hârtie

Dacă preparați cafea acasă, trecerea la un sistem de filtru de hârtie este o schimbare ușoară și ieftină. Dacă aparatul de la birou folosește filtre metalice, aduceți cafea filtrată de acasă într-un termos. Iar dacă vă place să beți espresso, moderația ar putea fi cheia.

Cafeaua a fost mult timp un mister. Dar această cercetare clarifică cel puțin un lucru: când vine vorba de sănătatea inimii, filtrul contează mai mult decât spuma.