Cafeaua ne ajută să trăim mai mult
Cercetătorii din Portugalia au făcut o analiză amplă a studiilor existente pentru a vedea concluziile studiilor de până acum. Iată ce au descoperit, lucrarea lor fiind publicată în numărul din decembrie 2024 al revistei Aging Research Reviews.
Ce știm despre cafea ș i sănătate Ei au analizat studiile și meta-analizele care au fost publicate anterior și le-au compilat în această analiză. Cercetătorii au analizat date din peste 50 de studii efectuate în America, Europa și Asia, potrivit Eatingwell.
În primul rând, au discutat despre procesul de îmbătrânire și modul în care organismul se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, inclusiv despre modul în care acest lucru afectează modul în care interacționăm.
De exemplu, văzul și auzul încep să scadă pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, au analizat cele peste 2.000 de substanțe potențial bioactive din cafea, dintre care multe acționează ca antioxidanți.
Desigur, cafeaua conține și cofeină. Apoi, au observat care dintre aceste studii sugerează influența cafelei asupra duratei de viață, precum și a bolilor, condițiile și obiceiurile de sănătate care afectează durata de viață – cum ar fi bolile de inimă, cancerul, accidentul vascular cerebral și bolile respiratorii.
De asemenea, au analizat impactul cafelei asupra cogniției, depresiei și somnului. Apoi au examinat dovezile existente asupra impactului cafelei asupra organismului la nivel celular.
Cât ne poate prelungi viața obiceiul de a bea cafea
Consumul regulat de cafea pare să crească nu doar durata de viață, ci și durata sănătății (calitatea vieții), prin scăderea incidenței bolilor primare asociate vârstei care contribuie la moartea timpurie. Ei au ajuns la concluzia că un consum regulat de cafea a fost asociat cu menținerea funcțiilor musculare, cardiovasculare, mentale și ale sistemului imunitar. De asemenea, reduce riscul bolilor care afectează frecvent persoanele în vârstă, inclusiv boli cardiovasculare și respiratorii, accident vascular cerebral, unele tipuri de cancer, diabet, demență, depresie. Adunând toate dovezile, s-a constatat că băutorii obișnuiți de cafea se pot bucura de doi ani de viață în plus.
Polifenolii din cafea sunt asociați cu longevitatea
În ceea ce privește polifenolii din cafea, un studiu amplu realizat în Europa a indicat că un aport mai mare al acestor antioxidanți puternici a fost asociat cu longevitatea. De fapt, o serie de studii anterioare au sugerat că băutorii de cafea trăiesc mai mult, deoarece au un risc mai scăzut de boli de inimă, cancer și diabet.
Cofeina poate crește concentrarea mentală și, de asemenea, poate aduce beneficii sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Cafeaua pare să fie asociată cu un risc scăzut de apariție a bolii Parkinson, dar și de depresie și tendințe suicidare.