Adevărul despre cafea. Toată lumea care o consumă trebuie să știe

Adevărul despre cafea. Un studiu recent publicat în Nature Microbiology sugerează că, în general, consumul de cafea ar putea avea un impact asupra sănătății intestinale.

Studiul a implicat peste 22.000 de participanți din Marea Britanie și Statele Unite și a indicat că o anumită bacterie, L. asaccharolyticus, a fost mai răspândită la băutorii de cafea în comparație cu cei care nu au băut cafea. Această bacterie a fost găsită la băutorii de cafea obișnuită, dar și de cafea decofeinizată, sugerând că bacteriile prezente din cafea nu sunt rezultatul conținutului de cofeină.

Studiul a observat mai multe corelații, cea mai puternică fiind între consumul de cafea și L. asaccharolyticus: băutorii de cafea aveau niveluri de bacterii de până la opt ori mai mari decât nebăutorii. Acest model a fost observat pe tot globul.

Efectele exacte asupra sănătății ale acestei bacterii sunt încă necunoscute, dar cercetătorii cred că ar putea fi asociate cu efectele atribuite consumului de cafea, potrivit The Manual.

Cel mai mare studiu privind legătura dintre consumul de cafea și microbiomul intestinal uman

Adevărul despre cafea. Cercetătorii au efectuat ceea ce ei consideră a fi cel mai mare studiu până în prezent privind legătura dintre consumul de cafea și microbiomul intestinal uman.

Ei au folosit date din mai multe surse, inclusiv:

  • cinci cohorte ZOE PREDICT
  • studiul minte-corp (MBS)
Ceasca de cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

Studiul de validare a stilului de viață al bărbaților (MLVS)

Au analizat peste 22.000 de eșantioane metagenomice, o tehnică folosită pentru a detecta și măsura abundența întregului ADN microbian dintr-o probă. De asemenea, au evaluat și obiceiurile nutriționale ale participanților prin chestionare de frecvență alimentară de la patru cohorte PREDICT, MBS și MLVS.

Participanții au fost apoi clasificați în trei niveluri de consum de cafea: cei care nu consumă niciodată, dacă au consumat până la 20 de grame (g) de cafea pe zi sau mai puțin de 3 căni pe lună consumatori moderați, dacă au consumat între 21–599 g de cafea pe zi consumatori mari, dacă au consumat 600 g sau mai mult de cafea pe zi, sau mai mult de 3 căni pe zi 5.730 de persoane au fost clasificate drept consumatori „mari” de cafea, 14.647 ca băutori „moderați” de cafea și 2.490 ca băutori „mici”.

Ce au observat cercetătorii

Adevărul despre cafea. Studiul a încorporat date publice despre materialul genetic microbian (metagenomică) din probe de scaun din 211 cohorte, însumând 54.198 de eșantioane din diferite țări.

În plus, a folosit date despre gene active din 364 de probe de scaun și date despre metaboliții de sânge din 438 de probe, atât din cohortele MBS, cât și din MLVS.

Cercetătorii au folosit apoi învățarea automată pentru a vedea modul în care consumul de cafea se leagă de tipurile și nivelurile de bacterii din intestinul nostru. Ei au antrenat un program de calculator pentru a identifica diferențele dintre bacteriile intestinale la persoanele care nu beau niciodată cafea, la cei care o beau moderat și la cei care consumă mult.