Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua este o componentă esențială a rutinei zilnice. Oferă un plus de energie, fie că este vorba de o ceașcă pentru a începe în forță dimineața, fie de o cană care să ne ajute să trecem peste un moment de moleșeală în timpul zilei.
În plus, cafeaua contribuie la reducerea și prevenirea unor boli precum anumite tipuri de cancer, boli de inimă, boli hepatice, Alzheimer și diabet. Recent, cercetătorii din Portugalia au descoperit că efectele pozitive pe care le obținem din băutura nelipsită în rutina de dimineață sunt și mai speciale, conform TheTakeout.
Cafeaua este mai mult decât cofeină
Cercetarea, publicată în revista științifică „Frontiers in Behavioral Neuroscience”, a constatat că au existat diferențe măsurabile în experiențele subiecților care au băut o soluție din apă și cofeină, față de cei care au băut cafea.
Dintre cei 83 de participanți la studiu, 47 au primit cafea și 36 au primit cofeină diluată în apă fierbinte.
Fiecare persoană a trecut printr-o o scanare RMN, înainte de a-și bea băutura și o a doua scanare la 30 de minute după ce a consumat o ceașcă. Activitatea creierului în ambele grupuri a arătat o scădere a activității în partea creierului care pune oamenii în starea de repaus.
Activitatea a crescut și în alte părți ale creierului
Altfel spus, cofeina a îndeplinit aceeași funcție de creștere a energiei la toți participanții, indiferent ce au băut. Cu toate acestea, la cei care au băut cafea a crescut activitatea și în alte părți ale creierului, inclusiv în cele care se ocupă de concentrare, atenție și memoria pe termen scurt – beneficii care nu s-au remarcat la cei care au băut soluția pe bază de apă.
„Plăcerea care este oferită unui individ căruia îi place să bea cafea dimineața, și care face parte dintr-un ritual important pentru ca acea persoană să spună „sunt pregătit pentru ziua aceea”, a spus Nuno Sousa, profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Minho din Portugalia, unul dintre autorii studiului.
Sousa a declarat pentru NBC News că cei care nu beau cafea în mod regulat ar putea să nu experimenteze aceleași efecte anticipative.
În cafea există compuși care ar putea avea efecte unice asupra activității creierului
Alți cercetători au observat că în cafea există compuși care ar putea avea propriile efecte unice asupra activității creierului, ajutând funcții precum memoria. Studiul nu i-a observat și pe cei care beau cafea decofeinizată, așa că nu este clar dacă are vreunul dintre beneficiile prezentate mai sus.
În plus, majoritatea participanților la studiu au fost femei, ceea ce înseamnă că ar putea exista diferențe în modul în care oamenii răspund la cafea. În sfârșit, trebuie menționat că, în general, cofeina are și alte efecte asupra organismului: poate restricționa fluxul sanguin, ceea ce ar putea influența sau masca efectul pe care cofeina și/sau cafeaua îl au asupra activității creierului.
Risc redus de insuficiență cardiacă
O meta-analiză a trei studii principale a constatat că un consum de o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi este asociat cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă, în timp, a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
„Legătura dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare”, a declarat Dr. David Cao, director medical la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado.
Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații și hipertensiune arterială. Legătura clară dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă, a afirmat Cao.