Iar când te gândești la cafea, mulți se duc cu gândul la statul Washington, locul de naștere al Starbucks. Deși Washington este renumit pentru cafeaua Starbucks, nu are un mediu grozav pentru cultivarea boabelor de cafea.  De fapt, majoritatea statelor americane nu produc cafea, importând boabele din America de Sud și Europa, scrie Thetakeout.

Singura excepție de la regulă o reprezintă Hawaii, un stat binecunoscut pentru producția de cafea. În 2023 și 2024, cultivatorii din Hawaii au produs peste 20 de tone cafea. Această cafea este cultivată pe Molokai, Oahu, Kauai și Big Island.

Hawaii are un climat potrivit pentru producția de cafea

Hawaii este singurul stat american care poate produce și cultiva boabe de cafea la nivel comercial, regiunea Kona fiind binecunoscută pentru producția mare. Cafeaua Kona este și una dintre cele mai scumpe cafele din lume, datorită faptului că este cultivată pe versanții a doi vulcani activi: Mauna Loa și Hualalai. Solul vulcanic conferă cafelei o aromă mai bogată pe care nu o puteți obține în alte părți ale  SUA. Asemenea altor țări producătoare de cafea, cum ar fi Brazilia și Vietnam, Hawaii are o climă ideală, cu zone la mare altitudine, nopți răcoroase și multă ploaie. 

Cultivată între doi vulcani și Guatemala Geisha este o cafea Single Origin din ferma Nueva Granada. Situată în San Marcos, la o altitudine de 5.000 de metri, ferma este aproape de vulcanii Tacana și Tajumulco. Acest sol vulcanic conferă cafelei Guatemala Geisha un gust de ciocolată și nuci. Cafeaua Guatemela Geisha are note intense de iasomie, cu accente de bergamotă și mandarină.

Asta nu înseamnă că alte state americane nu au încercat să cultive cafea. Fermierii din California au început să cultive cafea, dar la o scară mult mai mică. Chiar și așa, în Golden State există peste 30 de ferme de cafea. De asemenea, există zone în cea mai sudică regiune a Floridei care cultivă cafea, dar într-o fază experimentală.

Cafeaua filtrată, mai sănătoasă decât cea nefiltrată

Un studiu publicat în ”Jurnalul European de Cardiologie Preventivă” a analizat legătura dintre metodele de preparare a cafelei și anumite probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiul a inclus 508.747 de bărbați și femei norvegiene cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

Cercetările s-au întins pe o perioadă de 20 de ani, timp în care s-au făcut sondaje în care subiecții au fost chestionați despre consumul obișnuit de cafea și tipul de preparare folosit, pentru a se înțelege mai bine cum le-au afectat sănătatea. Autorii au descoperit că, până la sfârșitul perioadei de studiu, cafeaua nefiltrată a dus la o probabilitate mai mare a apariției unor boli de inimă și a accidentului vascular cerebral, în comparație cu cafeaua filtrată.

Cafeaua nefiltrată conține mai mulți compuși care cresc colesterolul

Cafeaua nefiltrată conține cu aproximativ 30% mai mulți compuși care cresc colesterolul, inclusiv kahweol și cafestol, decât soiurile filtrate. Deoarece acest tip de cafea nu este filtrat, acești compuși rămân în infuzie și pot duce la accident vascular cerebral și la alte probleme de sănătate.

Autorii studiului vin cu o sugestie simplă pentru băutorii de cafea, astfel încât această băutură delicioasă să nu aducă probleme de sănătate. Cercetătorii au dezvăluit că a existat un risc scăzut de afecțiuni cardiace grave la participanții care au consumat una până la patru căni de cafea filtrată pe zi. Îndulcitorii artificiali, dar și zahărul în exces, nu sunt recomandați, deoarece pot scădea bacteriile sănătoase din intestin.