De asemenea, cafeaua conține compuși sănătoși, cum ar fi antioxidanții și acizii grași, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism. În ce măsură cafeaua crește sau scade inflamația depinde de factori precum genetica, de cât bei și ce adaugi în ea.

Cafeaua provoacă inflamație?

Cafeaua are peste 1.000 de compuși chimici. Cofeina, cafestolul, acizii clorogenici și kahweol sunt printre cele mai cunoscute substanțe pentru proprietățile lor antiinflamatorii.

Cu toate acestea, cafeaua poate afecta diferit oamenii. Ar putea ajuta la reducerea inflamației la unii, în timp ce ar putea agrava inflamația la alții, potrivit Health.com.

Consumul de cafea este legat de niveluri mai scăzute de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației cronice. Persoanele care au băut mai multă cafea – în special peste 2,5 căni pe zi – au avut niveluri mai scăzute de CRP decât cei care nu consumau cafea. Efectul a fost mai puternic la femei, dar diferența nu a fost suficientă pentru a fi considerată semnificativă.

De asemenea, conform unor studii, consumul de cafea sau cofeină a scăzut semnificativ inflamația la unele persoane. Deși cercetările sunt limitate, factori precum genetica, aditivii și cât de mult beți pot provoca niveluri mai mari de inflamație.

Genetica

Genetica poate influența modul în care cafeaua provoacă inflamație. CYP1A2 este o enzimă din ficat care controlează cât de repede corpul descompune cofeina. O variantă a genei, numită adesea varianta „rapidă”, determină ficatul să metabolizeze rapid cofeina, în timp ce varianta „lentă” duce la un metabolism mai lent al cofeinei.

Persoanele care metabolizează rapid cafeaua pot avea o toleranță ridicată la cofeină, în timp ce persoanele care o metabolizează lent sunt de obicei mai sensibile la cofeină. Metabolizatorii lenți sunt mai susceptibili de a experimenta anxietate sau un sentiment de nervozitate atunci când beau cafea.

De asemenea, metabolizatorii lenți pot fi mai predispuși la inflamație și la tulburări de somn, deși dovezile nu sunt concludente.

Ingredientele adăugate în cafea

Frișca și zahărul pot reduce beneficiile cafelei atunci când sunt consumate în exces.

O ceașcă de cafe mocha conține aproximativ 290 de calorii și 21 de grame de zahăr adăugat. Ghidurile dietetice pentru americani recomandă ca adulții să limiteze zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din aportul total de calorii. Înseamnă să limitați aportul de zahăr adăugat la 12 lingurițe (50 de grame) zilnic pentru o dietă de 2.000 de calorii.

Zahărul declanșează și eliberarea de citokine inflamatorii. În timp, aceasta poate provoca inflamație cronică, care poate deteriora țesuturile și poate crește riscul anumitor tipuri de cancer, diabet, boli de inimă și alte boli cronice. Îndulcitorii artificiali adăugați în cafea, inclusiv sucraloza și aspartamul, pot contribui, de asemenea, la inflamație.

Majoritatea studiilor care arată potențialele beneficii antiinflamatorii ale cafelei s-au concentrat pe cafeaua neagră, simplă. Cu toate acestea, un studiu mai vechi a constatat că o ceașcă de cafea oferă beneficii pentru sănătate, chiar dacă are zahăr.