Ba chiar poate fi mai bună decât o ceașcă de ceai. Nutriționistul James Ellis dezvăluie că, în timp ce atât cafeaua, cât și ceaiul conțin substanțe vegetale – polifenoli – care pot reduce riscul de boli cronice și funcționează pe post de combustibil pentru bacteriile sănătoase din intestin, cafeaua are o cantitate dublă.

De asemenea, cafeaua este plină de antioxidanți și o mulțime de studii au arătat că poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2, boli hepatice și chiar unele tipuri de cancer, scrie londondaily.

În plus, James spune că studii recente au descoperit că această băutură te poate ajuta să trăiești mai mult.

De ce o ceașcă de cafea e mai sănătoasă decât ceaiul

„Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin substanțe vegetale benefice, numite polifenoli, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, dar funcționează ca și combustibil pentru bacteriile benefice din microbiomul intestinal. Cafeaua are aproape dublul cantității de polifenoli față de ceaiul verde și mai mult decât dublul cantității din ceaiul negru obișnuit”, declară Ellis.

”Cred că o cafea de cea mai bună calitate vă va oferi întotdeauna cea mai bună opțiune. Căutați boabe de cafea organice, de origine unică. Ar fi bine să măcinați singur, cafeaua, deoarece măcinarea boabelor eliberează uleiurile naturale, care îmbunătățesc aroma și pot crește și beneficiile pentru sănătate”, adaugă ea.

Beneficiile surprinzătoare ale cafelei

Plină cu antioxidanți

”Cafeaua este plină de antioxidanți, iar consumul moderat (să zicem două până la patru căni pe zi) s-a dovedit că ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2, boli hepatice și chiar unele tipuri de cancer. Cafeaua poate ajuta și la reducerea riscului de deteriorare a ADN-ului”, a explicat Ellis.

Bună pentru longevitate

Un studiu observațional recent a analizat participanții care au băut între două și patru cești de cafea pe zi de-a lungul unui număr de ani și a descoperit că au un risc mai mic de a muri. Este de remarcat faptul că studiile observaționale nu pot dovedi ceea ce este cunoscut sub numele de cauzalitate, ci doar o asociere puternică, dar acele rezultate sunt promițătoare.

Bogată în fibre

Un alt studiu a descoperit că ceașca de cafea de dimineață conține, de fapt, până la două grame de fibre și asta poate ajuta și ca scaunul zilnic să rămână regulat. Unele cercetări au descoperit că o ceașcă de cafea conține mai multe fibre decât un pahar de suc de portocale, așa că e bine să-ți începi ziua cu un boost de cofeină.

Un intestin mai sănătos

Există compuși din cafea care pot avea un impact pozitiv asupra intestinului și mucoasei. Au existat studii care leagă sănătatea intestinului de sănătatea creierului, ceea ce i-a determinat pe cercetători să sugereze o legătură între cafea și un risc redus de boli precum Parkinson și Alzheimer.