Conform studiului, cafeaua poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă, scrie Parade.
Legătura dintre cafea și longevitate
„Studiile au descoperit că un consum moderat de cafea poate scădea riscul unor tipuri de cancer, precum și al afecțiunilor neurologice, metabolice și hepatice, care, la rândul lor, pot duce la o viață mai lungă”, spune expertul în longevitate, dr. Nathan Price, co-director la Institutul Buck pentru Cercetare asupra Îmbătrânirii.
Dr. Price spune că unul dintre motivele majore pentru care cafeaua este atât de bună este conținutul mare de antioxidanți. „Antioxidanții luptă împotriva stresului oxidativ, care provoacă celulele deteriorate și dezvoltarea bolilor cronice”, explică el.
Kaytee Hadley, medic dietetician în medicină funcțională și fondator al Holistic Health and Wellness, este de acord că antioxidanții din cafea sunt unul dintre motivele pentru care sprijină longevitatea.
Cafeaua este plină de polifenoli
”Cafeaua este plină de polifenoli, un tip de antioxidant. Polifenolii ajută celulele să rămână sănătoase, pot scădea riscul multor boli cronice și pot menține inflamația sub control”, explică ea.
Polifenolii din cafea pot îmbunătăți metabolismul și pot descompune grăsimile.
În plus, cafeaua este bună pentru creier. Conține compuși care au efecte neuroprotectoare, care pot reduce declinul cognitiv pe măsură ce îmbătrânim și pot îmbunătăți memoria și gândirea. Multe studii au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de Alzheimer, demență și Parkinson.
Cafeaua decofeinizată sprijină longevitatea?
Dr. Price și Hadley spun că atât cafeaua cu cofeină, cât și varianta decofeinizată sunt legate de longevitate.
Atât cafeaua cu cofeină, cât și cafeaua decofeinizată oferă beneficii similare. La cea cea de-a doua, cofeina este eliminată în timpul procesului de decofeinizare.
Cercetările actuale arată că ambele sunt asociate cu un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet, o afecțiune cronică despre care se știe că afectează durata sănătății și speranța de viață. Hadley subliniază un studiu conform căruia cafeaua decofeinizată poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Adăugarea zahărului sau a unor siropuri care conțin zahăr poate scădea beneficiile pe care le obțineți din cafea, deoarece zahărul poate crește riscul unor boli de inimă, al diabetului și obezității.
Hadley recomandă îndulcirea cafelei cu scorțișoară, o plantă care este benefică pentru sănătatea inimii și e legată de reducerea inflamației. Maca este o altă plantă despre care spune că poate fi benefică deoarece este bogată în antioxidanți.