Consumul excesiv de cafea face ca beneficiile pentru sănătate să fie irelevante, așa că este esențial să țineți cont de limitele zilnice recomandate (între trei și patru căni pe zi). Momentul în care se bea cafeaua contează și el deoarece studii recente au descoperit că, băută mai devreme în timpul zilei poate reduce riscul de mortalitate din orice cauză, scrie themanual.com.
Lumea cafelei este în continuă expansiune, existând studii săptămânale care aduc informații interesante. Mai toate sugerează că un consum de cafea neagră poate ajuta la menținerea sănătății în diverse moduri, de la stimularea energiei până la potențiala încetinirea îmbătrânirii celulare.
Efectele cunoscute ale cofeinei
Chiar și cei care nu beau cafea în mod regulat știu că este renumită pentru că oferă un impuls puternic de energie datorită conținutului de cofeină. Fiecare ceașcă conține aproximativ 95 mg de cofeină, suficientă pentru a stimula organismul mental și fizic.
Consumul de cafea vă poate ajuta să vă îmbunătățiți concentrarea mentală, acționând ca un stimulent, pentru a crește activitatea creierului și a sistemului nervos. Din punct de vedere fizic, consumul cafelei poate ajuta să vă îmbunătăți antrenamentele, promovând zeci de alte beneficii pentru sănătate asociate cu exercițiile fizice.
Efectele cafelei negre sunt vizibile pe termen scurt. Cu toate acestea, consumul de cafea neagră este legat de un risc scăzut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cap și gât. Consumul cafelei negre oferă beneficiile cofeinei, fără efectele adverse ale zahărului adăugat sau ale produselor lactate.
Încetinește îmbătrânirea celulară
După cum explică Dr. William Li un medic și om de știință, unele studii au descoperit următorul lucru: cafeaua poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii celulare. S-a descoperit că un compus bioactiv din cafea, numit acid clorogenic, încetinește viteza de ardere a telomerilor, o componentă esențială a procesului de îmbătrânire.
Reduce riscul de boli cronice
Bolile cronice, precum bolile de inimă și diabetul de tip 2, sunt în creștere, dar antioxidanții din cafea pot contribui la reducerea riscului acestor boli. Mai multe studii au examinat rolul antioxidanților din cafea în lupta împotriva inflamației, adesea o cauză principală a multor afecțiuni cronice. Un studiu recent care a explorat cafeaua și bolile de inimă a constatat că cei care consumau una până la trei căni de cafea zilnic aveau un risc scăzut de a face boli de inimă.
Cafea neagră sau cafea cu frișcă și zahăr?
Când te întrebi dacă „este bună cafeaua neagră”, trebuie să iei în considerare caloriile, grăsimile și zahărul în plus din cafea. O ceașcă obișnuită de cafea neagră conține doar două calorii și are 0 grame de zahăr și grăsime. Înseamnă că și cafeaua neagră poate fi consumată ca și apa, deoarece nu va adăuga calorii suplimentare.
De exemplu, multe creme adăugate în cafea conțin ingrediente aditive nesănătoase și zahăr, grăsimi și calorii.
Pe de altă parte, cafeaua neagră poate fi prea dură pentru cei cu stomacul sensibil și uneori poate agrava afecțiunile gastrointestinale dacă este băută pe stomacul gol.