Includerea unor suplimente în rutina de zi cu zi ne poate ajuta să obținem cantitățile necesare de vitamine și minerale. Unul dintre suplimentele pe care aproape toată lumea s-a obișnuit să-l consume este calciul, despre care se știe că este bun pentru sănătatea oaselor și a mușchilor.
Acum au apărut unele studii care au evidențiat o legătură între administrarea calciului, sub forma unor suplimente, și riscul crescut de demență, potrivit Firstforwomen.
Deși calciul este unul dintre cele mai întâlnite minerale din organism, mulți oameni au deficit de calciu. Și asta pentru că mulți consumă doar jumătate din cât au nevoie (aproximativ 500-700 mg pe zi). În cazul unui aport scăzut de calciu, organismul apelează la rezervele de calciu din oase, rezultând osteoporoza sau osteopenia.
Cercetările au fost efectuate în Suedia, și au inclus 700 de femei
Un studiu din 2016, publicat în revista Neurology, a vrut să vadă dacă suplimentele de calciu cresc riscul de demență la femeile în vârstă, după o perioadă de urmărire de cinci ani. Cercetările au fost efectuate în Göteborg, Suedia, și au inclus 700 de femei ( cu vârste între 70 și 92 de ani) care au fost diagnosticate cu boală cerebrovasculară. Această boală este legată de alte afecțiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral și anevrismele, care apar mai ales când există probleme care afectează fluxul de sânge și vasele de sânge din creier.
Femeile care au luat suplimente de calciu au avut un risc mai mare de demență
Un total de 98 de participanți au folosit suplimente de calciu, în timp ce 602 nu. Nu este clar cât timp au luat participanții suplimentele și doza zilnică (doza medie zilnică recomandată în Suedia a unui supliment de calciu este de 1.000 mg).
După perioada de urmărire, între anii 2005 și 2006, femeile care au luat suplimente de calciu au avut un risc mai mare de demență.
Care este explicația cercetătorilor
Explicația cercetătorilor este aceea că persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral tind să aibă vase de sânge compromise. Acest lucru ar putea duce la efecte negative după administrarea unor suplimentele de calciu, deoarece pot provoca niveluri crescute de calciu în organism și pot modifica fluxul de sânge către creier (un factor al demenței).
Un alt risc: boala de inimă
Studii anterioare au evidențiat un alt risc al administrării suplimentelor de calciu: boala de inimă. Deși este un mineral- cheie pentru întărirea oaselor, este recomandat să consultați un medic înainte de a începe să luați suplimente de calciu.
De cât calciu am nevoie zilnic și de unde îl putem lua
National Institutes of Health recomandă femeilor de peste 50 de ani să ia 1.200 mg. de calciu pe zi. Suplimentele de calciu oferă de obicei între 200 și 600 mg. de minerale pe comprimat.
Produsele lactate sunt cele mai utilizate surse de calciu. Dar unele studii au asociat consumul mare de lapte cu un risc crescut de cancer ovarian și de prostată. Alte surse importante de calciu sunt: broccoli, somonul, migdalele, fasolea uscată, leguminoasele, smochinele și portocalele.