Călin Georgescu, câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale din România, a susținut în mai multe declarații publice că ar exista o legătură spirituală și materială între el și istoricul Nicolae Iorga.

Georgescu a afirmat că mătușa sa, Maria Georgescu, ar fi fost secretara lui Iorga. El a adăugat că această legătură i-a permis să fie în preajma unor personalități marcante din domeniul academic și cultural.

Andrei Pippidi neagă afirmațiile lui Călin Georgescu

Istoricul Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga și editor al jurnalului acestuia, a respins categoric afirmațiile lui Călin Georgescu. Pippidi, profesor emerit și membru al Academiei Române, a declarat că Maria Georgescu nu a fost niciodată secretara lui Nicolae Iorga, menționând că numele secretarelor istoricului sunt cunoscute și documentate.

El a subliniat că nu există niciun fel de legături, fie ele de familie sau doctrinare, între Iorga și Georgescu. De asemenea, Pippidi a adus în discuție incompatibilitatea ideologică dintre pozițiile lui Nicolae Iorga și cele ale legionarilor, pe care Georgescu pare să îi admire.

„Ca editor al jurnalului și corespondenței bunicului meu, și copil care a crescut în mediul admiratorilor lui Nicolae Iorga, trebuie să spun foarte clar că o secretară a bunicului meu cu numele de Maria Georgescu nu a existat niciodată. Numele acestor secretare și asistente e precis cunoscut. Nu există legături nici doctrinare, nici de familie cum pretinde dl. Georgescu. Dacă Iorga ar trăi azi, ar fi îngrozit de aceste caricaturi naționaliste care sunt domnii Becali și Georgescu”, a transmis istoricul Andrei Pippidi, pentru România Curată.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Contradicții de doctrină subliniate de Pippidi

Andrei Pippidi a evidențiat o contradicție fundamentală în declarațiile lui Georgescu, amintind că Nicolae Iorga a fost un critic al Mișcării Legionare și al lui Corneliu Zelea Codreanu, precum și un oponent al politicii lui Ion Antonescu.

Istoricul a amintit că Iorga a fost asasinat de legionari și că acesta a susținut respectarea statului de drept, ceea ce contrastează puternic cu valorile promovate de Călin Georgescu.

Pippidi a concluzionat că, dacă Nicolae Iorga ar fi trăit astăzi, ar fi fost îngrozit de asocierile naționaliste pe care Georgescu și alții încearcă să le creeze în numele său.

„Se vede că e fals pentru că nici un admirator al lui Nicolae Iorga nu ar fi un admirator al legionarilor și al lui Corneliu Zelea Codreanu. Nu doar că legionarii l-au asasinat pe Nicolae Iorga, principalul ideolog al naționalismului românesc, deși Iorga ceruse public ca legionarii să fie tratați cu asprimea legii, dar cu respectul statului de drept, dar Iorga era și contra generalului Antonescu, admirat de dl. Georgescu. Iorga era un devotat militant pro-occidental și singurul membru al Consiliului de Coroană din 1940 care a cerut să ne apărăm de Rusia cu arma în mână. (…) Aș vrea să rog pe toți cei care retipăresc asemenea declarații să dea dovadă de mai mult discernământ”, mai spune Pippidi.

Ce susținea Călin Georgescu?

Călin Georgescu a declarat că mătușa sa, Maria Georgescu, ar fi fost asistenta lui Nicolae Iorga. De asemenea, a subliniat că a avut ocazia să fie influențat de personalități remarcabile, precum Mircea Malița, Florin Constantiniu sau Nicolae Cajal.

„Mătușa mea, Maria Georgescu, a fost asistenta lui Nicolae Iorga. Și am avut de unde să învăț. Și când îmi vorbea, amuțeai. Vă spun sincer, i-am auzit pe marii corifei, am fost studentul și apoi mâna dreaptă, secretarul, cum am început, al lui Mircea Malița, și-l aveam pe Mircea Malița când vorbea … pe Florin Constantiniu, pe Nicolae Cajal, pe Marcus Solomon, când vorbeau oamenii ăștia … Eu eram, ca să zic așa, scribul întregii acțiuni, ca tânăr”, afirma Georgescu.