Călin Georgescu, candidatul la Președinția României, a locuit în Austria între 2011 și 2021, dar sursele sale financiare rămân un mister. În acest context, primarul orașului Günselsdorf, unde familia Georgescu a locuit între 2017 și 2021, declară că nu are nicio informație legată de proveniența veniturilor românului.
Călin Georgescu și vecinii din Austria
Călin Georgescu și familia sa au locuit în mai multe localități din Austria Inferioară între 2011 și 2021. În această perioadă, primarul din Günselsdorf, Alfred Artmäuer, își amintește de familia Georgescu ca fiind foarte apropiată de casa sa și se vedeau zilnic.
Acesta subliniază că nu poate spune nimic negativ despre ei. Nu a fost niciodată un vecin deranjant și nu a avut comportamente inadecvate, declară primarul.
Artmäuer mai spune despre Călin Georgescu că era o persoană rezervată și cu o germană mai puțin fluentă decât a soției sale. Nu își amintește să fi avut comportamente ofensatoare, să fi făcut declarații antisemite și nu s-a declarat niciodată susținător al Rusiei.
Deși a trăit o viață destul de retrasă, Călin Georgescu a fost activ pe plan internațional. Între 2010 și 2013, el a ocupat funcția de președinte onorific al unui birou european al „Club of Rome”, dedicat problemelor de ecologie și economie.
Cu toate acestea, organizația a fost dizolvată în 2013, iar Georgescu a continuat să facă parte din Secretariatul Internațional al „Club of Rome” până în 2021.
Achizițiile imobiliare și veniturile neclare
Din documentele oficiale ale cărții funciare austriace reiese că, în perioada în care a locuit în Austria, Georgescu s-a mutat dintr-un bloc din București în Mödling în 2011, iar în 2014 s-a relocat în Alland, în districtul Baden.
Ulterior, între 2017 și 2021, familia Georgescu a locuit în comuna Günselsdorf, tot în districtul Baden.
Deși familia Georgescu a reușit să cumpere proprietăți în Austria Inferioară în valoare de 530.000 de euro fără credite ipotecare încă din 2011 și să le revândă ulterior, în 2014 și 2017, la prețuri mai mari, sursa veniturilor lor rămâne un mister.
Aceste proprietăți au fost cumpărate fără credite ipotecare și vândute ulterior la prețuri mai mari. Cu toate acestea, sursele exacte ale veniturilor familiei Georgescu sunt neclare.
Activități legate de ONU și ONG-uri
Georgescu a fost implicat și în activități internaționale legate de mediul înconjurător.
Între 2010 și 2012, el a fost raportor special al ONU pentru impactul poluării asupra drepturilor omului, redactând un raport despre efectele testelor nucleare ale SUA în Insulele Marshall.
Deși aceste activități sunt onorifice, ele nu au fost remunerate semnificativ.
„Raportorii speciali sunt funcții onorifice, unde primești de la Națiunile Unite doar costurile de călătorie și de ședere, adică de obicei o diurn”, explică Manfred Nowak, fost raportor ONU.
Activitatea soției și dificultăți financiare
Soția lui Călin Georgescu, Cristela-Elena, a avut o activitate profesională în Austria, oferind servicii ca „energetician uman”.
Cu toate acestea, afacerea lor a fost afectată de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. În februarie 2021, aceasta a anunțat pe site-ul său că practica sa poate fi reluată doar atunci când măsurile restrictive vor fi ridicate.
În ciuda acestor dificultăți, cuplul a decis să vândă casa din Günselsdorf și să părăsească Austria la mijlocul anului 2021.
Potrivit primarului Artmäuer, motivul invocat pentru plecare a fost dificultatea de a găsi un loc de muncă.
,,Motivul – așa cum ne-au spus – pentru întoarcere a fost că nu a putut să-și găsească un loc de muncă”, spune primarul din Günselsdorf, Artmäuer.