Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024 a luat prin surprindere o bună parte dintre români. Într-o situație fără precedent, Marcel Ciolacu, cotat ca favorit în toate sondajele preelectorale, nu a reușit să intre în turul al doilea. Candidații care vor concura pentru funcția supremă în stat sunt Călin Georgescu și Elena Lasconi, o premieră care a stârnit reacții puternice în spațiul public.
Călin Georgescu, descris drept o figură controversată, a atras peste 2.000.000 de voturi, iar Elena Lasconi, reprezentând USR, a reușit să se impună în fața lui Marcel Ciolacu. Este pentru prima dată după Revoluție când PSD nu are un candidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Radu Banciu: „E cea mai completă farsă românească a ultimilor 35 de ani”
Jurnalistul Radu Banciu a avut o reacție vehementă față de rezultatul alegerilor, pe care le consideră dezastruoase pentru România.
Radu Banciu a sugerat că rezultatul alegerilor reprezintă un eșec generalizat, afectând întregul sistem, de la partidele politice precum PSD și PNL, până la USR, mass-media, analiștii politici, institutele de sondare și chiar conducătorii din trecut, precum Ion Iliescu.
Candidații din turul al doilea
Candidatul Călin Georgescu a obținut un număr impresionant de voturi, peste 2.000.000, calificându-se în turul al doilea. Georgescu, cunoscut pentru declarațiile controversate și asocierea cu idei de extremă dreaptă, a fost acuzat de promovarea unei ideologii care evocă Mișcarea Legionară. Ascensiunea sa în politica românească a stârnit critici dure, mai ales în contextul în care discursul său a fost catalogat de unii drept „mistic și antisemit”.
Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a reacționat vehement la rezultatul alegerilor. Într-o declarație pe rețelele de socializare, acesta a subliniat pericolul reprezentat de glorificarea Mișcării Legionare și a lui Ion Antonescu:
„Mişcarea Legionară a fost o organizaţie paramilitară, criminală şi teroristă, de orientare naţionalist-fascistă şi antisemită, caracterizată de atrocităţi şi fapte inumane. Ion Antonescu a fost şi rămâne un criminal. Este un fapt. Un criminal de război care a cerut, în mod direct, organizarea sistematică a Holocaustului din România, un om care a impus asasinarea a sute de mii de evrei şi romi.”
Vexler a continuat, criticând indirect retorica lui Călin Georgescu:
„Delirul mistic-religios şi antisemit, alături de tentaţia mesianică a unui om politic, nu pot schimba istoria şi realitatea. Pentru domnul Călin Georgescu și toți cei care susțin și promovează astfel de idei: nu vom ceda. Nu vom fi intimidați, nu vom fi amenințați și nu ne vom trăi viața în teamă.”
Elena Lasconi, reprezentanta USR, a reușit să surclaseze candidați experimentați, calificându-se în turul al doilea. Fosta jurnalistă Pro TV, devenită primar al orașului Câmpulung Muscel, a câștigat popularitate prin inițiative locale și prin promovarea unei imagini de politician implicat. Totuși, adversarii săi politici i-au criticat lipsa de experiență la nivel înalt.
Opinia lui Radu Banciu
Radu Banciu, jurnalist cunoscut pentru opiniile sale tranșante, a catalogat întreaga situație drept o farsă națională:
„Un legionar putinist și tiktokar și fosta corespondentă a Pro-ului la Petroșani vor alerga în turul doi pe mese mici. E cea mai completă farsă românească a ultimilor 35 de ani. Să nu fim dezamăgiți, au pierdut toți. În primul rând, sistemul. Apoi, într-o ordine fără nicio logică, au pierdut politica, pesedeul, peneleul, aproape că a pierdut și usereul, televiziunile, jurnaliștii, analiștii, institutele de sondare, exit-poll-urile, casele de pariuri, Ion Iliescu”, a spus Banciu într-o opinie publicată pe iAMnews.ro.
Banciu a remarcat și lipsa de interes a electoratului, observând că jumătate dintre români nu s-au prezentat la urne:
„E greu de spus și de demonstrat că au câștigat rușii și analfabeții. Chiar și dacă s-ar dovedi, tot o victorie platonică s-ar numi atât timp cât jumătate din alegători nu s-a prezentat la vot, iar cealaltă jumătate nu auzise de învingători cu câteva luni înainte.”
Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale reflectă o schimbare semnificativă în preferințele electoratului, marcând o nouă eră în politica românească. Accederea în turul al doilea a unor candidați atipici subliniază dezamăgirea alegătorilor față de partidele tradiționale și oferă un indiciu despre tendințele viitoare.