Caltaboșul, alimentul nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor

Așadar, prepararea caltaboșului necesită ficat, inimă, plămâni şi rinichi iar toate aceste ingrediente trebuie fierte înainte de condimentare. Totuși, trebuie să fim atenți atunci când pregătim rinichii, deoarece necesită fierbere separată.

Motivul este următorul: rinichii conțin toxine și pot avea miros sau chiar gust de urină. De asemenea, nu trebuie să aruncăm zeama în care au fost fierte celelalte organe. După ce au fost fierte, acestea trebuie dată prin mașină și condimentate cu sare, piper și ienibahar. Potrivit sfaturilor oferite de bucătarul Marian Toma, ienibaharul oferă un gust delicios și ajută la procesul de digestie.

Cum îl putem face cât mai delicios?

Mai apoi, trebuie să turnăm puțin din zeama în care au fost fierte peste organele tocate. Mare atenție, deoarece prea multă zeamă poate strica echilibrul gustului. Astfel, compoziția va fi moale, ci nu apoasă. După ce caltaboșii au fost introduși în maț, aceștia vor fi dați în clocot din nou, așezați pe rând într-o sită și coborâți în apă clocotită.

Când acest proces a fost finalizat, trebuie puși la uscat. Conform celor spuse de bucătarul Marian Toma, mulți români preferă să pună orez în caltaboși, însă nu este recomandat deoarece acrește caltaboșul destul de repede. În cazul în care va fi consumat rapid, nu reprezintă nicio problemă. Totuși, dacă o parte din el va fi congelat sau consumat în câteva săptămâni, orezul poate reprezenta o problemă.

Explicația oferită de bucătar

„La caltaboş se folosesc organe de porc: ficat, inima, plămâni şi rinichi. Toate acestea se fierb bine înainte de condimentare. Recomand ca rinichii să fie fierţi separat deoarece au toxine şi pot avea miros şi chiar gust de urină. Nu aruncaţi zeama în care au fost fierte celelalte organele. După ce aţi terminat de fiert, daţi prin maşină organele şi condimentaţi cu sare, piper şi ienibahar. Acesta din urmă dă un gust foarte bun, dar are şi un rol important într-o digestie mai uşoară.

Peste organele tocate turnaţi puţin din zeama în care au fiert, dar aveţi grijă să nu puneţi prea multă. Compoziţia trebuie să fie moale, dar nu apoasă. După ce aţi introdus caltaboşii în maţ, aceştia se mai dau în clocot odată. Aşezaţi-i pe rând într-o sită şi introduceţi-i în apă clocotită câteva secunde. Apoi îi puneţi la uscat. Mulţi români preferă să pună orez în caltaboşi. Eu nu recomand deoarece acesta acreşte preparatul destul de repede. Poate fi pus dacă aveţi de gând să consumaţi rapid caltaboşul. Dacă vreţi să congelaţi o parte din el şi să îl consumaţi, să spunem, după 2-3 săptămâni, nu recomand să se adauge orez”, a explicat bucătarul Marian Toma.