Adevărul despre canabis. Ce s-a descoperit într-un nou studiu
Adevărul despre canabis. Deși mulți consideră că o țigară cu mariijuna, fumată ocazional, ca metodă de relaxare, este o alternativă mai sigură decât tutunul sau consumul de alcool, există puține dovezi cu privire la impactul canabisului pe termen lung asupra sănătății. Ceea ce se știe sugerează că s-ar putea să nu fie atât de inofensiv pe cât cred unii.
O nouă investigație a Societății Americane pentru Cap și Gât a descoperit că un consum excesiv de canabis poate crește riscul de a dezvolta orice tip cancer de cap sau gât, inclusiv cancerul bucal, orofaringian, nazofaringian, al glandei salivare și al laringelui, potrivit ScienceAlert.
Autorii studiului, conduși de epidemiologul Tyler Gallagher de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles, spun că rezultatele ar trebui „interpretate cu prudență”, deoarece există șanse să nu analizeze pe deplin legătura cu consumul de alcool și tutun, toate acestea contribuind la riscul de a dezvolta cancer la cap sau gât.
În plus, studiul nu a măsurat cantitatea consumată de către participanții la studiu: cât de des a fost consumat sau cum a fost consumat canabisul (fie că a fost vaporizat, fumat sau ingerat).
Primul studiu care asociază consumul de canabis cu cancerul de cap și gât
Chirurgul Niels Kokot de la Universitatea din California de Sud a declarat:
„Acesta este unul dintre primele studii – și cel mai mare de până acum – care asociază cancerul de cap și gât cu consumul de canabis. Detectarea acestui risc factorial este important deoarece cancerul de cap și gât poate fi prevenit dacă oamenii știu ce dependențe le cresc riscul”.
Cercetarea s-a bazat pe 20 de ani de înregistrări clinice, aparținând unui număr de 116.076 de persoane diagnosticate cu o tulburare legată de canabis, „suficient de semnificativă pentru a provoca simptome fizice sau emoționale cu incapacitatea de a înceta consumul de canabis”.
Acest grup a fost apoi comparat cu o cohortă de aproape 4 milioane de indivizi care nu aveau tulburări de consum de canabis.
Riscul de a dezvolta cancer la cap și gât a fost de 3,5 până la 5 ori mai mare
În cele din urmă, riscul relativ de a dezvolta cancer la cap și gât a fost de 3,5 până la 5 ori mai mare pentru cei cu tulburare de consum de canabis decât la cei fără.
Pentru a fi mai clar, riscul relativ de a dezvolta un cancer la cap și gât pentru persoanele care sunt dependente de tutun este de 2 până la 10 ori mai mare decât pentru cei care nu fumează, în timp ce riscul relativ pentru persoanele care consumă alcool este de 5,7 pentru cancerul bucal și faringian. și 3,2 pentru cancerul laringian.
„Cohorta noastră i-a inclus pe cei cu cel mai mare consum de canabis, așa că putem estima că asocierea consumului de canabis cu riscul de a dezvolta HNC a fost puțin mai mică decât cea a consumului de alcool și tutun”, concluzionează Gallagher și colegii săi.
Rezultatele sunt interesante, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă această asociere este cauzală și ce mecanisme ar putea fi în joc.
Studiile clinice anterioare au produs rezultate mixte
Cohorta actuală a fost formată din consumatori mari de canabis din cauza diagnosticului lor de tulburare de consum de canabis, dar utilizarea cantităților reale nu au fost niciodată măsurate corect.
Studiile clinice anterioare, care au investigat asocierea dintre consumul de canabis și cancerul capului și gâtului, au produs rezultate mixte. Multe nu au găsit o asociere nici măcar după ce au urmărit consumatorii de canabis timp de până la opt ani.
La începutul acestui an, US Drug Enforcement Agency a anunțat planurile de a reduce restricțiile federale privind canabisul, reclasificându-l dintr-un drog din Lista I, la cel mai puțin restricționat, în Lista III.