Mulți cred că dezvoltarea tehnologiei cărnii cultivate în laborator și aducerea acesteia pe piață va fi esențială pentru a pune capăt zootehniei. Conform unor estimări, carnea de vită pe bază de celule vii va reduce utilizarea terenurilor cu peste 95%, iar emisiile provocate de schimbările climatice cu până la 87%.
Emite între 4 până la 25 de ori mai mult dioxid de carbon pe kilogram
Cu toate acestea, conform cercetătorilor de la Universitatea din California evaluarea ciclului de viață a proceselor actuale de creștere a cărnii a constatat că producția de carne de laborator ar putea emite între 4 și până la 25 de ori mai mult dioxid de carbon pe kilogram, decât carnea de vită obișnuită, în funcție de tehnicile folosite, scrie Sciencealert.
„Aceasta este o concluzie importantă, având în vedere că investițiile au fost alocate în mod specific acestui sector, pe baza teoriei că acest produs va fi mai ecologic decât carnea de vită tradițională”, scriu în lucrare cercetătorul în domeniul alimentației UCD, Derrick Risner și colegii săi. „Preocuparea este că acest lucru se extinde prea repede poate fi foarte dăunător pentru mediu”, explică Risner.
Ce este carnea crescută în laborator
Cunoscută sub denumirea de „carne crescută în laborator” sau „carne de cultură”, aceasta este identică din punct de vedere molecular cu carnea biologică. Diferența este că este crescută din celule în mașini numite „bioreactoare”. În timp ce carnea de laborator folosește mai puțin pământ decât atunci când fermierii cresc turmele de vite sau de oi, ca să nu mai vorbim de mai puțină apă și antibiotice, costurile de mediu ale nutrienților necesari creșterii produsului sunt mai mari. Acestea includ dezvoltarea unor laboratoare pentru extragerea factorilor de creștere din serurile animale, precum și cultivarea culturilor pentru zaharuri și vitamine.
Acest nivel de purificare care consumă foarte multă energie
În plus, este nevoie de energie pentru a purifica toate aceste ingrediente la un standard înalt înainte de a deveni bucăți de carne de laborator. Acest nivel de purificare care consumă foarte multă energie este necesar pentru a preveni dezvoltarea microbilor în cultură.
„În caz contrar, celulele animale nu vor crește, deoarece bacteriile se vor înmulți mult mai repede”, a spus Risner. Companiile din industria cărnii cultivată în laborator au atras investiții semnificative în ultimii ani. UPSIDE Foods, cu sediul în Memphis, a strâns peste 200 de milioane de dolari pentru produsele sale din carne cultivată, iar Eat Just, o companie din San Francisco, a strâns 267 de milioane de dolari.
Ar putea fi o opțiune mai ecologică?
Reducerea purificării la un standard de calitate alimentară ar trebui să reducă drastic cerințele energetice. Ca urmare, emisiile de gaze cu efect de seră din producția de carne cultivată ar putea scădea cu puțin peste un sfert mai mult decât în creșterea clasică a cărnii de vită. În cele mai bune cazuri, ar putea fi o opțiune mai ecologică.
”Este posibil să-i putem reduce pe viitor impactul asupra mediului, dar va necesita un progres tehnic semnificativ pentru a crește simultan performanța și a scădea costul mediilor de cultură celulară”, explică Edward Spang, cercetător în domeniul alimentar UCD. În plus, calculele cercetătorilor au inclus doar costurile energetice ale producerii cărnii cultivate în laborator folosind metodele actuale, nu și impactul construirii unor instalații mai mari pentru a găzdui producția la scară largă.