Upside Foods și Good Meat, două companii americane, au primit, la începutul lunii iunie, aprobarea finală pentru a vinde pe piață carne din celule, cultivată în laborator.
Decizia reprezintă o etapă importantă, deoarece sunt primele companii care au parcurs cu succes procesul de aprobare, în mai multe etape, pentru carnea de cultură, care include certificări atât din partea USDA, cât și din partea US Food and Drug Administration (FDA), scrie Christian Science Monitor.
Practic, în acest moment SUA a devenit, după Singapore, a doua țară la nivel mondial care autorizează vânzarea cu amănuntul a cărnii crescute în laborator, produsă din celule animale și cultivată în rezervoare de oțel inoxidabil.
Ce este „carnea de cultură”
Nu este modificată genetic și nici nu e o alternativă pe bază de plante. Unii se pot întreba, pe bună dreptate, de ce acest produs care are gust, miros și arată precum carnea de pui adevărată, se numește „carne”. ”Carnea de cultură” este identică din punct de vedere molecular cu varianta biologică. Diferența este că e crescută din celule în mașini numite „bioreactoare”.
În timp ce carnea de laborator folosește mai puțin pământ decât atunci când fermierii cresc turme de vite sau de oi, costurile de mediu ale nutrienților necesari creșterii produsului sunt mai mari. Acestea includ dezvoltarea unor laboratoare pentru extragerea actorilor de creștere din serurile animale, precum și cultivarea culturilor pentru zaharuri și vitamine.
„Oamenii cred că acest tip de carne este cultivată în Vase Petri. Nu este cazul”, spune Josh Tetrick, CEO al Good Meat, unul dintre cei doi producători de carne de cultură aprobați de USDA. Cercetarea inițială se face într-un laborator, dar carnea este produsă într-o unitate de producție, spune el.
Carnea de cultură este mai sănătoasă?
Atât Good Meat, cât și Upside Foods spun că profilurile nutriționale ale produselor lor sunt aproape identice cu ale cărnii convenționale. Upside Foods și-a făcut publică analiza nutrienților, evaluată atent de FDA, și a constatat „niveluri ceva mai ridicate” de acid folic și colesterol și conținut de minerale și metale ușor diferit față de cel al cărnii convenționale. Nivelurile se încadrau în intervalul celor găsite în alte alimente comune, se arată în raport. Good Meat susține pe site că produsul său este „bogat în vitamine B”.
Oamenii par dezamăgiți
Cu toate acestea, mulți potențiali clienți par dezamăgiți de produs. Un studiu publicat în Journal of Environmental Psychology a constatat că 35% dintre consumatorii de carne și 55% dintre vegetarieni au fost „prea dezamăgiți” de carnea de cultură pentru a o încerca. Cumpărătorii nu vor găsi, deocamdată, pui de cultură pe rafturile magazinelor alimentare din SUA. În schimb, produsul va putea fi testat în restaurantele de lux din San Francisco și Washington, D.C.
Ne scapă de emisii?
Reducerea purificării la un standard de calitate alimentară ar trebui să reducă drastic cerințele energetice. Ca urmare, emisiile de gaze cu efect de seră din producția de carne cultivată ar putea scădea cu puțin peste un sfert, decât în creșterea clasică a cărnii de vită. În cele mai bune cazuri, ar putea fi o opțiune mai ecologică.
”Este posibil să-i putem reduce pe viitor impactul asupra mediului, dar va necesita un progres tehnic semnificativ pentru a crește simultan performanța și a scădea costul mediilor de cultură celulară”, explică Edward Spang, cercetător în domeniul alimentar UCD.
În plus, calculele cercetătorilor au inclus doar costurile energetice ale producerii cărnii cultivate în laborator folosind metodele actuale, nu și impactul construirii unor instalații mai mari pentru a găzdui producția la scară largă.
Poate atrage consumatorii, chiar dacă este mai scumpă?
Cu organizații și oameni care își fac griji tot mai mari cu privire la drepturile animalelor și la schimbările climatice, susținătorii cărnii cultivate prevăd o viitoare piață, în care consumatorii vor alege între diferite tipuri de carne convențională, carne de cultură și alternative pe bază de plante. Persoanele cu resurse financiare pot alege să cumpere carne de cultură, prețul piperat nefiind un obstacol, cred cei de la Upside Foods.