Este interzisă de anumite grupuri religioase, inclusiv de comunitățile evreiești și musulmane, iar asocierea ei cu cancerul au făcut ca unele persoane să renunțe la ea.
Mashed.com arată care sunt cele mai comune mituri false despre carnea de porc.
Carnea de porc este o carne albă
Acel slogan lansat de Consiliul Național al Producătorilor de carne de Porc la sfârșitul anilor 80, a vrut să evidențieze faptul că este o carne sănătoasă. Și a funcționat! Consumul cărnii de porc a crescut cu aproape 20% în anii care au urmat lansării campaniei.
Există o problemă majoră cu acest slogan: este fals! Carnea roșie este definită, conform The Best Stop, drept orice carne care provine de la un mamifer și, din moment ce porcii sunt mamifere, carnea lor este roșie.
Carnea de porc nu este sănătoasă
Scopul comparării cărnii de porc cu cea de pasăre a fost de a evidenția caracterul sănătos al acesteia, în comparație cu carnea roșie. În ciuda miturilor răspândite, conform cărora carnea de porc nu este sănătoasă, de fapt, este o sursă bună de proteine, de vitamine B și minerale precum niacina, fierul și zincul. Carnea de porc este mai bogată, decât alte cărnuri roșii, în special în vitamina B tiamină și în seleniu.
Potrivit Livestrong, cotletele de porc conțin mai mulți nutrienți decât mușchiul, iar The Washington Post susține că bucățile slabe de carne de porc pot fi parte dintr-o dietă sănătoasă.
Potrivit unui studiu din 2006 al USDA, șase bucăți de carne de porc conțin, în medie, cu 16% și 27% mai puține grăsimi saturate decât acum 15 ani. Mușchiul de porc, susține studiul, este acum la fel de slab ca pieptul de pui. Deci, comparațiile cu carnea albă nu sunt complet nefondate.
Grăsimea de porc este foarte nocivă
În vreme ce experții prezintă beneficiile cărnii de porc slabe, cu bucățile mai grase este o altă poveste. Washington Post indică faptul că, în timp ce carnea slabă de porc este un plus pentru o dietă echilibrată, porțiile grase ar trebui folosite cu moderație.
Pe de altă parte, potrivit BBC, grăsimea de porc este o putere nutrițională. Potrivit unui nutriționist din Singapore, „atâta timp cât este pură și neprocesată”, grăsimea de porc „poate fi benefică pentru organism”.
Slănina duce la apariția cancerului
Mai multe studii au asociat consumul de carne procesată cu anumite tipuri de cancer din cauza a trei substanțe legate: compuși N-nitrozo care se formează în stomac atunci când nitriții sunt digerați, amine heterociclice (HCA) care se formează atunci când slănina este prăjită și produse finale de glicație avansată, care, cum ar fi HCA.
Un alt studiu a arătat că două felii de slănină pe zi pot duce la un risc cu 18% mai mare de cancer colorectal. Dar, potrivit Forbes, riscurile cancerigene ale slăninei au fost prezentate adesea într-o lumină negativă exagerată.