Carnea de porc, din ce în ce mai scumpă în România
Carnea de porc devine din ce în ce mai scumpă. Românii plătesc tot mai mult pentru aceasta, dar și pentru alimentele procesate. Comparativ cu media europeană, prețul plătit de abatoare către fermieri este cu cel puțin 15% mai mare.
Scăderea numărului de porci, costurile în creștere și impactul pestei porcine au contribuit la majorarea prețului cărnii de porc în România. Cu toate acestea, cererea pentru acest produs rămâne în continuare ridicată.
„La fermele din România, oferta de astăzi este 14,5 lei/kilogramul. În Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei”, a declarat Sorin Minea, președinte Romalimenta, producător, pentru Antena 3 CNN.
Românii aleg să achiziționeze în principal produse de import pentru a satisface cererea de carne de porc, având în vedere deficitul de ofertă de pe piața internă. Producția internă acoperă doar aproximativ 15% din consumul total de carne de porc.
„Nu este doar o chestiune importantă, este și o chestiune rubinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, grâu, porumb, pe care le exportam.
Și iată că venim și importam 85% din consumul intern de carne de porc”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.
În ultimii ani, importurile de porci vii au înregistrat o creștere constantă, cu o valoare anuală cuprinsă între 96 și 108,5 milioane de euro, conform datelor statistice.
Autoritățile și marii actori din sectorul creșterii porcilor susțin că pesta porcină africană a avut un impact semnificativ, contribuind la dispariția a aproximativ 50.000 de scroafe.
Producția internă a scăzut
Amintim că recent, producătorii importanți de carne de porc din România au atras atenția cu privire la o scădere alarmantă a producției interne. Potrivit acestora, doar 15% din totalul cărnii de porc disponibilă pe piața locală provine din fermele autohtone.
Călin și Dimitrie Muscă subliniază că această situație expune țara la riscuri semnificative. Pericolul este cu atât mai mare în cazul unui blocaj al transporturilor sau al unor calamități. Într-un astfel de scenariu, aprovizionarea cu carne în România ar putea fi afectată pentru o perioadă scurtă de timp.
Preocuparea principală a acestor producători este legată de dependența crescută de importurile de carne de porc, cu impactul negativ asupra securității alimentare a țării.
Cei doi fermieri au subliniat discrepanța semnificativă dintre carnea de porc românească și cea importată. Această discrepanță provine din modul subtil în care alte state europene subvenționează agricultura. Mai multe puteți citi aici.