Adevărul despre carnea de porc! Un endocrinolog a oferit mai multe explicații despre efectele dăunătoare ale acestui aliment. Potrivit specialistei, trebuie să luăm în considerare mai multe elemente importante.
Dr. Elena Syurakshina, un endocrinolog și nutriționist rus, a oferit mai multe explicații despre efectele cărnii de porc. Acest aliment conține o gamă completă de vitamine B și multe alte substanțe utile. Chiar și așa, poate avea anumite efecte negative în unele condiții.
Carnea de porc poate avea efecte negative
Mai precis, efectele negative apar atunci când carnea este consumată crudă sau insuficient gătită. În aceste cazuri, alimentul poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza.
Boala este cauzată de paraziți protozoare unicelulare, potrivit specialistei. Paraziții pot afecta sistemul nervos și limfatic, după ce pătrund în organism.
„Carnea crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți protozoari unicelulare, care, pătrunzând în organism, pot afecta sistemul nervos și limfatic. În plus, sunt raportate periodic cazuri de infecție cu tenia porcului și ascarizi (n.red. trichinella)”, a explicat endocrinologul.
Alimentul conține grăsimi saturate
De asemenea, aceasta a menționat că alimentul conține grăsimi saturate. Acestea trebuie consumate cu prudență de persoanele cu tulburări de metabolism trigliceridic pentru a evita dezvoltarea ulterioară a aterosclerozei.
La rândul lor, produsele semipreparate pot avea efecte negative asupra sănătății. Este vorba despre cotlete, chifteluțe, cârnați semiafumați, șuncă și nu numai.
Produsele semipreparate conțin coloranți, agenți de îngroșare, îngroșatori, potențiatori de aromă și conservanți. Aceste substanțe afectează puternic sistemul digestiv.
„Persoanele supraponderale și obeze ar trebui să mănânce carne de porc cu prudență. În acest caz, este mai bine să tăiați mai întâi grăsimea din bucăți și să consumați această carne rar”, a mai spus specialista.
Are și efecte benefice pentru sănătate
Simultan, alimentul are și efecte benefice pentru sănătate. O singură porție de ficat de porc poate oferi unei persoane un aport de vitamine B12 pentru o lună. Aceste vitamine îmbunătățesc funcția cerebrală, cresc concentrarea și percepția vizual-spațială.
Includerea regulată a cărnii de porc în alimentație, respectiv de 1-2 ori/săptămână, este o modalitate ușoară de a susține funcția tiroidiană datorită conținutului de seleniu. Există și mai multe efecte benefice, atunci când carnea de porc este combinată cu exercițiile fizice regulate.
Acest lucru va menține mușchii sănătoși și puternici. Totodată, poate preveni dezvoltarea degenerarea structurii musculare la persoanele în vârstă.
„Atunci când alegeți carnea din magazin, trebuie să fiți atenți la culoare și miros. Carnea trebuie să fie roz: cu cât este mai închisă la culoare, cu atât animalul este mai bătrân. Carnea nu ar trebui să aibă un miros distinct, nuanțe irizate sau pete umede dedesubt. Carnea de porc de calitate nu conține mai multă grăsime decât carnea în sine. Culoarea grăsimii nu trebuie să fie gălbuie”, a conchis endocrinologul.