Greșeala care te poate costa enorm de Anul Nou: Evită să mănânci pui
Nici nu au trecut bine sărbătorile de Crăciun, că mulți români sunt deja cu gândul la masa de Revelion. Gospodinele se gândesc încă de pe acum cum va arăta meniul de Anul Nou și ce bucate să aleagă pentru a-și suprinde plăcut invitații.
De Revelion, însă este bine să se mănânce anumite alimente. Primul lucru care trebuie să se regăsească pe masă este peștele. Tradiția spune că dacă vom mânca pește la cumpăna dintre ani, atunci vom „aluneca” mai ușor printre necazuri și vom avea mai mulți bani în anul nou. Peștele trebuie pus întreg pe farfurii. Dacă nu facem acest pas, atunci există superstiția că norocul se sfărâmă.
Românii ar trebui să mănânce 12 boabe de struguri albi la miezul nopții. Acest număr reprezintă cele douăspreze luni ale anului care vine. Dacă vom face acest gest, atunci următoarele 12 luni ar urma să fie dulci și pline de belșug. Fructele rotunde sunt alte alimente care nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor. Mandarinele, portocalele, chiar și lămâile ar trebui să aducă sănătate în anul următor.
Neapărat, pe masa de Revelion trebuie să avem legume verzi, precum varză, salată, castraveți. Asta pentru că verdele este simbolul sănătății. Nici carnea de porc nu trebuie să lipsească de pe masă.
Nu mâncați acest aliment de Anul Nou: Îți vei alunga norocul
Atenție mare însă! Nu mâncați carne pui în noaptea de Revelion. Se spune că dacă faci această greșeală, atunci îți vei alunga norocul. În consecință, este bine să avem în farfurie porc sau curcan.
Nu numai în România există o serie de superstiții legată de Anul Nou. În Grecia, spre exemplu, se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv. În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca un fel de varză murată cu cârnaţi, în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul. Italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. În Israel se mănâncă fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
O altă regulă pentru noaptea de Anul Nou spune că scobitorile să nu fie la vedere. În plus, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase. Oţetul, muştarul, smântâna se vor aduce doar dacă cineva le cere.