În acest fel crește șansa contaminării încrucișate
Departamentul Agriculturii din SUA spune că principalul motiv pentru care oamenii ar trebui să evite acest lucru este pentru că, de fapt, crește șansa de contaminare încrucișată, oamenii fiind mai expuși bolilor alimentare.
Carnea de pasăre, care se află în centrul multor dezbateri, este deja spălată în timpul procesării, așa că spălarea sa acasă nu este necesară, iar folosirea detergentului ar putea contamina alimentele cu substanțe chimice dăunătoare, conform Taste of Home.
În schimb, cel mai bun mod de a elimina orice bacterie din carne este să o gătiți la o temperatură adecvată. Iată ce trebuie să știți.
Puiul
„Spălând puiul crud în chiuvetă, este posibil să răspândiți bacterii în toată bucătăria, inclusiv pe suprafețe curate precum blaturile, prin stropire și picurare”, spune Eric Sieden, director al serviciilor de nutriție și alimentație din New York.
Singura modalitate eficientă de a scăpa de bacterii este să gătiți cât mai bine carnea de pui, iar regula se extinde întotdeauna și la peștele crud și la alte tipuri de carne. Bacteria E.coli din carne provoacă sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite, arată un studiu publicat de Universitatea George Washington.
Optzeci și cinci la sută dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E.coli, iar 8% dintre aceste infecții sunt cauzate de carne, potrivit cercetării. Studiul a analizat 1.188 de mostre de E.coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc, în Flagstaff, Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că tulpinile de E.coli pot cauza până la 640.000 de UTI în fiecare an.
Curcanul
Carnea de curcan nu trebui spălată niciodată! Ca și în cazul puiului, există riscul de a răspândi bacterii în timp ce spălați păsările de curte. În schimb, USDA recomandă spălarea mâinilor și a oricăror suprafețe cu care carnea de curcan poate intra în contact. Nu uitați să folosiți un termometru pentru alimente ca să vă asigurați că temperatura internă a atins cel puțin 160°.
Friptura de porc
Pe lângă faptul că este la fel de periculos ca și spălarea puiului în ceea ce privește răspândirea bacteriilor, de fapt vom adăuga umiditate coastei de porc dacă o spălăm.
„Umiditatea va afecta gustul și textura bucății de carne”, avertizează medicul John Sieden.
Dacă nu puteți să renunțați la obiceiul de a o spăla, uscați-o bine cu un prosop de hârtie înainte de a o găti pentru a scăpa de excesul de umiditate și igienizați întotdeauna chiuveta și suprafețele din apropiere.
Somonul
Nici somonul nu trebuie spălat înainte de a fi gătit. Deși credeți că eliminați bacteriile, spălarea sa în chiuvetă ar putea răspândi bacteriile pe suprafețele pe care alte alimente pot ajunge. Pentru a evita acest risc, al unei boli transmise de alimente, preparați somonul direct din ambalaj. Pentru a ucide orice bacterie rămasă prin procesul de gătire, asigurați-vă că somonul atinge o temperatură internă de 145°.