Adevărul despre carnea de pui din magazine. Regula de aur pentru toți românii

carne de pui

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre carnea de pui! Dacă ai scos din frigider un pui proaspăt și te întrebi dacă ar trebui să-l speli sau nu, știința este cea care îți va oferi răspunsul. Dacă puiul crud poate provoca boli transmise de alimente, în special E coli, dacă este consumat fără a fi gătit bine, spălarea cărnii înainte de a fi gătită nu va face ca acesta să fie mai sigur. USDA sugerează că spălarea puiului ar putea crește riscul de boli de origine alimentară prin contaminare încrucișată.

Adevărul despre carnea de pui! Se spală sau nu? Toată lumea trebuie să știe

Adevărul despre carnea de pui! Dacă ai scos din frigider un pui proaspăt și te întrebi dacă ar trebui să-l speli sau nu, știința este cea care îți va oferi răspunsul. Dacă puiul crud poate provoca boli transmise de alimente, în special E coli, dacă este consumat fără a fi gătit bine, spălarea cărnii înainte de a fi gătită nu va face ca acesta să fie mai sigur.

USDA sugerează că spălarea puiului ar putea crește riscul de boli de origine alimentară prin contaminare încrucișată, scrie CNET. Doar pentru că spălarea puiului înainte de a-l găti nu este utilă, nu înseamnă că nu trebuie spălat atunci când manipulați și pregătiți carnea de pasăre. Asigurați-vă că vă spălați bine mâinile atât înainte, cât și după ce atingeți puiul crud.

Ar trebui să speli puiul înainte de a-l găti?

Singurul caz în care ar trebui să luați în considerare spălarea puiului înainte de a-l găti este dacă există o substanță străină pe el, cum ar fi ambalajul sau alte alimente adiacente din frigider sau din punga în care a fost ambalat.

În caz contrar, puiul proaspăt nu trebuie spălat înainte dea fi gătit. Dacă observați un miros urât sau o decolorare, puiul este stricat și nu ar mai trebui să -l pregătiți.

De ce spălarea cărnii de pui poate crește riscul de E.coli

În timp ce această tulpină de E. coli a evoluat pentru a rezista celor mai comune terapii cu antibiotice, echipa de la UC Boulder a reușit să țintească cu succes bacteriile cu puncte cuantice. Când clătiți sau spălați puiul, creșteți șansele de a stropi zeama plină de bacterii pe blat sau pe alte alimente. Gătitul este singura modalitate de a vă asigura că bacteriile sunt ucise.

Prin urmare, spălarea cărnii va irosi timp, energie și apă fierbinte. Contaminarea încrucișată are loc adesea în timpul pregătirii alimentelor, dar odată ce carnea ajunge în tigaie, pe grătar sau în cuptorul și este gătită la o temperatură sigură de 160 de grade F, orice bacterie dăunătoare este de obicei ucisă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Gătiți cât mai bine carnea de pui

Singura modalitate eficientă de a scăpa de bacterii este să gătiți cât mai bine carnea de pui, iar regula se extinde întotdeauna și la peștele crud și la alte tipuri de carne. Bacteria E.coli din carne provoacă sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite, arată un studiu publicat de Universitatea George Washington.

Optzeci și cinci la sută dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E.coli, iar 8% dintre aceste infecții sunt cauzate de carne, potrivit cercetării. Studiul a analizat 1.188 de mostre de E.coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc în Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că tulpinile de E.coli pot cauza până la 640.000 de toxiinfecții alimentare în fiecare an.

Salmonella provoacă mai multe boli decât orice altă bacterie

Un alt sfat important este să nu așezați niciodată alimente gătite sau produse proaspete pe o farfurie, un tocător sau pe altă suprafață pe care s-a aflat un pui crud. După prepararea puiului și înainte de a pregăti alt fel de mâncare, spălați tocătorul, ustensilele și vasele cu apă fierbinte și săpun.

Utilizați un termometru alimentar pentru a vă asigura că puiul este gătit la o temperatură internă sigură de 165°F. Dacă credeți că puiul de la restaurant nu este bine făcut, cereți să fie preparat cum trebuie.

CDC estimează că Salmonella provoacă mai multe boli decât orice altă bacterie. Puiul este o sursă majoră a acestor boli. După cum arată datele oficiale, cel puțin un pachet din 25 de pachete de carne de pui din supermarket-uri sunt contaminate cu Salmonella.