Ministrul Agriculturii spune că fermierii români produc o carne de pui de calitate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut vineri că fermierii români sunt producători de carne de pui de calitate. El a subliniat că aproximativ 40% din cantitatea totală de carne de pui este exportată în Franța, ceea ce indică nivelul ridicat al acestor produse.

„România are un grad de autosuficiență de 160% la carnea de pui. Exportăm, am deschis piețe împreună cu omologul meu francez. Aproape 40% din cantitatea de pui se duce în Franța. Înseamnă că este un pui de calitate”, a spus ministrul Agriculturii, întrebat despre scandalul „puilor vopsiți”.

În plus, Barbu a punctat că este important ca instituțiile de control să ofere publicului certificatul și rezultatele analizelor efectuate în laboratoare pentru a clarifica situația cu privire la acest tip de pui.

De asemenea, la o întâlnire anterioară la Arad, ministrul a afirmat că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”, subliniind că România este principalul exportator de carne de pui în Franța. Potrivit declarațiilor sale, țara noastră produce aproape 400 de milioane de pui, iar exportul este un indicator al calității produselor românești.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu

Avertismentul lansat de șeful ANPC, Horia Constantinescu

Amintim că, miercuri, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a lansat un avertisment serios asupra comercializării unor pui de găină „îngălbeniţi” în scopul de a părea mai sănătoși. El a spus că astfel de practici reprezintă un pericol pentru sănătatea publică.

Constantinescu a declarat că este vorba despre un „atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi”, menționând că acești pui sunt împănați cu tulpini de salmonella periculoase, sub aparența unui produs „gustos”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful ANPC a anunțat că va informa toate instituțiile abilitate să investigheze această situație și să determine cine este responsabil pentru acoperirea adevărului în legătură cu aceste practici periculoase.

Horia Constantinescu este contrazis de vicepreședintele ANSVSA

Pe de altă parte, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle, a subliniat că ieșirile din spațiul public cu privire la siguranța produselor alimentare, fără a aștepta analizele de la laboratoare autorizate, pot crea confuzie și panică atât printre autorități, cât și printre consumatori și industria de creștere a păsărilor din România.

Păle a explicat această carne de pui cu pielea îngălbenită nu este o practică nouă, dar a recunoscut că metoda de creștere s-a schimbat în timp, cu utilizarea pigmenților naturali și sintetici în hrana păsărilor. Cu toate acestea, el a asigurat că aceste substanțe sunt reglementate și aprobate de autorități pentru utilizare în hrana păsărilor.

„Într-adevăr a creat o stare emoțională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creștere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în rețetele furajere atât pigmenți naturali pe care îi găsim în porumb și în lucernă, dar și dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…)

Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituții acest lucru. Dacă știe (președintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă și atunci toate instituțiile se sesizau, mai ales ANSVSA, și se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse”, a explicat, miercuri, pentru Agerpres, vicepreședintele ANSVSA.